Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säpo föreläste om främlingsfientlighet

Annons

- Propagandan från vit makt-rörelsen ökar i Dalarna. Därför erbjuder vi på Säkerhetspolisen att dela med oss av våra kunskaper, berättar kommissarie Andrew Tomkinson.
Han föreläste för skolpersonal i Säter i går.

Dalarna är inte värst vad gäller propagandaaktiviteter, de är betydligt vanligare i till exempel grannlänet Västmanland. Och i Säter är aktiviteterna inte alls lika vanliga som i till exempel Borlänge, Falun och Leksand. Men vit makt-rörelsen breder ut sig i hela länet. Det berättade Andrew Tomkinson, kommissarie på Säkerhetspolisen, som föreläste för bland annat skolpersonal i går.

Flygblad

Utbredningen gäller även Säter. Det bekräftas av Torbjörn Orr, säkerhetssamordnare i kommunen.
- Vi har märkt av en ökning av flygblad, klotter och klistermärken det senaste halvåret, berättar han.

Jobbar aktivt

Andrew Tomkinson berättar att vit makt-rörelsen alltmer övergår från stora organisationer till små, oberoende grupper, ofta kamratgrupper som känt varann i många år. Kamratgrupperna är svårare at övervaka eftersom de är mindre och inte syns så mycket i media.
Vit makt-rörelsen anspelar på den främlingsfientlighet som finns i samhället. Rörelsen jobbar aktivt med att rekrytera ungdomar. Till exempel kan de aktiva leta upp tonåringar som blivit överfallna av invandrargäng och komma till rättegångarna.
- Om man som yngling blivit utsatt för våld så spär det ju på den främlingsfientlighet och rasism som fanns redan från början, säger Tomkinson.

Syndabockar

Vit makt-rörelsen är på väg upp i aktivitetsnivå igen, bland annat på grund av lågkonjunktur och arbetslöshet.
- När det går dåligt för landet letar man efter syndabockar, säger Tomkinson.
Flygblad, musik och symboler från vit makt-rörelsen är ofta inte olagliga. Men det hindrar inte vuxna från att föra en dialog med de ungdomar som sprider och använder dem, tycker Tomkinson.
- Sunt förnuft och en känsla av respekt för alla människor kommer man långt med.
ANNA ENBOM

Mer läsning

Annons