Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säters kyrkoherdebostad ska nu säljas

Annons

Kyrkoherdebostaden i Säter står tom. Prästen bor på annat håll och ingen hyresgäst verkar intresserad.
- Underhållet blir för kostsamt. Det är därför vi säljer det. Det ligger i tiden, säger Karin Stigsdotter på församlingsexpeditionen

Att en präst huserar på en stor prästgård har blivit omodernt. För två år sedan flyttade den sista prästen ut ur kyrkoherdebostaden och någon ny kommer inte att flytta in. För nu väntar nya tider. I Torsdags var Handelsbanken där. Under lördagen kikar Mäklarhuset in. Båda är typiska intressenter och tecken i tiden. Precis som Karin Stigsdotter påpekar.

Kulturhistoria

Huset är anslånde i sin vitmålade prakt. Inuti är det stilfullt med säregna tapeter och trägolv. Välvårdade kaminer och öppna spisar syns i vart och vartannat rum. Grästomten ligger stor och grönskande i Ljusterns närhet. Det är inte svårt att föreställa sig att de som får ha sin arbetsplats här kommer att trivas.
Det finns mycket kulturhistoria i byggnaden, men att den nu kommer att skiljas sörjer inte ens en gammal prästräv som Säterborne Birger Sjungargård. Han kan hela prästgårdens historia som rinnande vatten och tycker bara att det är bra att präster inte har subventionerat boende längre.
- Historiskt sett har såna här prästgårdar inneburit en förnäm avskildhet som inte gagnat relationen mellan prästen och folket.

Dyrt för församlingen

Birger Sjungargård har av principiella skäl aldrig bott i en kyrkoherdebostad.
- Det har varit ett dyrt nöje som kostat mycket även för församlingen. Åtminstone ända in på 1970-talet.

JOHN LEANDER

Mer läsning

Annons