Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsombud på Fågelsången vänder sig till arbetsmiljöverket

/

Annons

Det bör göras en bedömning om arbetsmängden för personalen på boendet Fågelsången är rimlig. Det anser skyddsombudet på Fågelsången, som har vänt sig till Arbetsmiljöverket med en begäran om åtgärder.

”Arbetsbelastningen är hög psykosocialt. Vi har under våren diskuterat detta utan att det har blivit bättre.”
Så skrev skyddsombudet när hon i somras vände sig till arbetsgivaren (kommunen).
Hon begärde att det skulle göras en undersökning och kartläggning av den psykosociala arbetsmiljön samt en bedömning om arbetsmängden är rimlig i förhållande till arbetstiden.
Vidare skrev hon att det finns ”risk för stressrelaterade besvär och att utföra arbetet fel” om inga åtgärder görs.
Representant för arbetsgivaren (kommunen) tog emot skyddsombudets framställan den 16 juni.

Arbetsmiljöverket

Nu har skyddsombudet begärt stöd av arbetsmiljöverket, eftersom hon anser att det inte gjorts någon bedömning om arbtesmängden för personalen på Fågelsången är rimlig i förhållande till arbetstiden.
”Det svar jag har fått är att de anser att de gjort denna mätning genom att använda sig av den så kallade Junkka-metoden och Optima Care” skriver skyddsombudet till arbetsmiljöverket.
Junkka-metoden mäter inget av arbetsuppgifterna som ligger utanför omvårdnadsarbetet, till exempel städning, diskning, medicindelning, schemaläggning och socialdokumentation, enligt skyddsombudet.
Arbetsgivaren hänvisar även till socialstyrelsens äldreguide men socialstyrelsen har brukaren i fokus och inte personalen, fortsätter skyddsombudet.
Skyddsombudets begäran inkom till arbetsiljöverket den 21 november.
ANNA ENBOM

Mer läsning

Annons