Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Tänk om alla på jorden var förälskade samtidigt. Då skulle vi inte ha några krig”

Annons

Det är utomordentligt lagom svalt. Kvällssolen får älven att blänka vid fiket på Stora Skedvis hembygdsgård. Det är snart slut för i sommar. Men ingenting är slut förrän våfflorna ätits upp och Marit Ähdel sjungit den sista kärlekssången.

- En stilla undran. Är det någon som varit förälskad här? frågar Marit Ähdel. Publiken blir lite tagen på sängen. Alla räcker inte upp handen, fast de kanske borde. De sitter och äter goda våfflor med sylt och grädde och har det bra.

Kärlek som tema

Marit har just inlett sångaftonen med ”Drömmen om Elin” och därmed rattat in kvällens tema. Det är inte helt bestämt kanske. Men det verkar handlar om kärlek.
- Tänk om alla på jorden skulle vara förälskade samtidigt. Då skulle vi inte ha några krig, säger Marit och följer upp visionen med att sjunga ”Love” av Nat King Cole.


Hon har en bred reper-toar, men allting har en smäktande grundton och står i exakt samklang med älvens blänkande yta. Efter en stund gör Marit en gest ut mot vattnet och genast sträcker sig kärlekstemat till att också innefatta kärlek till miljön.
Hon berättar en historia om sin miljömedvetna morfar och en alltmer nyfiken publik hyssjar en klumpig lokalredaktör som far omkring i lokalen med en kamera.
Det uppskattade sommar- fiket vid Stora Skedvis hembygdsgård, som hålls igång av ideella krafter, stänger för säsongen den här veckan. Fredag är sista chansen för den som vill titta in för en kopp kaffe. Men det märks inte den här onsdagskvällen. Sången hörs en bit utanför fiket. Följer den lätta vinden. Huset sjunger.
JOHN LEANDER

Mer läsning

Annons