Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi brukar ha en grannfest här varje år, då vi klär upp oss och har trevligt.”

Annons

En saloon, en bank, och en kyrka och ett ”glädjehus”. Lägg till ett par indiantält med Stora Skedvis kulturlandskap som passande ”bakgrundsprärie” och du har vilda västern samlad på några kvadratmeter.

Det började med en camping i den lilla byn Kvarnsveden. Sedan fick Mikael Jonsson idén att bygga en saloon. Det slutade med en hel liten High Chaparralanläggning.
- Vi brukar ha en grannfest här varje år, då vi klär upp oss och har trevligt.
En något utökad grannfest i så fall. Som mest har det kommit ungefär 150 personer.

Du ska icke dräpa...

Mikael Jonsson visar runt i de olika byggnaderna. I kyrkan finns både bänkar och predikstol, samt anslag med fräckt utformade visdomsord som: Du ska icke dräpa... om det inte är absolut nödvändigt.
Den fräcka humorn, eller glimten i ögat, är ett genomgående tema för den lilla anläggningen. Som det där med att kyrkan ligger i samma byggnad som det så kallade glädjehuset. Det finns faktiskt en ”glädjeflicka” där inne. Med kund. Visser-ligen är de bara utsmyckade dockor, men ändå.
- Hon är den enda anställda vi har, skojar Mikael Jonsson.

Hus från fotografier

Byggnaderna ser förbluffande autentiska ut i sin ruffighet.
Det är ingen slump. Mikael Jonsson utgick från gamla vilda västern-fotografier när husens utseenden bestämdes.
- Främst är det bilder från norrut, mot Kanada till. Där gick det bästa träet åt till att elda i gruvor. Så man byggde hus med det som blev över.

Fräck humor

Tydligen tog man sig inte riktigt tid att gräva ordentligt gravar heller. Vid infarten till gården ligger en liten grav där några stövlar sticker upp ur jorden.
Som sagt. Fräck humor och glimten i ögat är det genomgående temat.
JOHN LEANDER

Mer läsning

Annons