Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silbersky efter häktningen: Jag ska se till att rättvisa skipas!

Annons

Häktad för två mord. Fulla restriktioner. Men i skymundan av uppståndelsen kring morden har också offret för våldtäktsförsöket i Sandviken fått advokat Lena Helsingen som målsägarbiträde. Målet mot Anders Eklund växer.
– Min klient är just nu en av Sveriges mest hatade personer. Han har bara mig. Men jag ska se till att rättvisa skipas, förklarade Leif Silbersky som nu tog över försvaret efter sin reserv, Jan Kyrö.

Eklund såg själv lika oberörd ut som tidigare. Möjligen såg han lite blekare ut i sin gröna häkteströja. Vad som avhandlades under den stängda delen är okänt. Det gick dock betydligt snabbare att presentera bevisen för två mord än för människorov. Efter bara 20 minuter var lagman Lars Eklycke klar för beslut.
Eklund var på sannolika skäl häktad för mord.
Leif Silbersky hade i första hand medgett dråp, men hade inget att invända.
– Det var ett helt riktigt beslut. Utredningen har inte kommit så långt att jag kan avgöra vilken rubricering som är den rätta, sa han inför pressuppbådet.

Målsägare

Silbersky förklarade att han tagit uppdraget därför att han blivit tillfrågad. Han poängterade att det inte var brotten han försvarade. Han såg sitt uppdrag som att se till att rättvisa skipades. Han berömde också lagmannen och åklagarna.
– Jag är övertygad om att det kommer att sluta i en rättvis dom, sa Silbersky.
Inför häktningen hade rätten utsett jur kand Catharina Wikner som målsägarbiträder för Englas familj. Pernilla Hellgrens mor och syster biträds av advokat Per Borgblad, hennes far av advokat Hans Östberg. Dessutom biträder advokat Lena Helsingen en målsägare vars identitet ännu är sekretessbelagd, offret för våldtäktsförsöket i Sandviken 2006.

Väntar

Utredningen är nu inne i ett lugnare stadium. Under helgen är inga förhör planerade. Utredare försöker strukturera upp material som samlats och skickats in från olika håll.
Anders Eklunds DNA finns nu i systemet men någon likhet med annat DNA har ännu inte registrerats.
– Inte som jag känner till i alla fall, säger presstalesmannen Sven-Åke Petters till DD.
Förväntningar är heller inte alltför stora. Hans DNA har konstaterats i Pernilla-fallet. Eftersom det fanns där borde likhet med andra fall redan ha registrerats.
– Ja, det borde vara så. Men vi är inte helt säkra på det, säger Petters.

GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons