Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjöbloms förmåner prövas på nytt

Annons

Rymlingen David Sjöblom har skött tidigare permissioner exemplariskt. Chefsöverläkaren har av länsrätten därför fått delegation att bevilja 34-åringen permission en gång i månaden.
- Lagen föreskriver att vi är skyldiga att pröva friförmåner för att hjälpa patienten att återanpassas i samhället. Innan det beviljas görs en medicinsk bedömning och en riskbedömning, säger Göran Källberg, tidigare chefsöverläkare på Säter.

Vad gäller just David Sjöblom skriver länsrätten att hans psykiska störning finns kvar och att den medför risk för återfall i allvarlig brottslighet. Trots nio år på sjukhuset beviljas han bara sex timmar i sällskap med en kontaktperson en gång i månaden. Att han nu bröt mot föreskrifterna betyder nu omprövning också av den förmånen.
- När någon missbrukar friförmåner dras de in. Sen tittar vi på vad vi inom sjukhuset eventuellt gjort för fel och vad patienten gjort för fel och gör en utvärdering, säger Källberg.

Ovanligt

Hans försvinnande är inte någon rymning i klassisk mening utan ett missbruk av förtroendet att få vistas ute på egen hand. Även det är mycket ovanlig. Sedan 2005 har tre liknande händelser inträffat.
- Det är extremt ovanligt. vi har inte haft något liknande på länge. Än ovanligare är att den som missköter friförmånen återfaller i brott under tiden. Många brukar återkomma frivilligt, säger Göran Källberg.
Kända patienter på sjukhuset som Lars-Inge Svartenbrandt och Thomas Quick har båda under vårdtiden avvikit under friförmåner för att utan att ha begått nya brott återvända till sjukhuset.

GUBB JAN STIGSON

Annons