Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattebrott för tiotals miljoner * Pengar och maskiner i beslag

Annons

Ett par av de anhållna är framgångsrika företagare och sitter i bolagsstyrelser tillsammans med toppar inom näringslivet. Bosatta på attraktiva adresser i Stockholmstrakten.
Övriga är luggslitna existenser, skuldsatta, i några fall straffade och underkastade Hells Angels springspojks-gäng Red Devils. Alla är de nu anhållna, misstänkta för grova ekonomiska brott.

Det var tidigt på tisdagsmorgonen som personal från dalapolisen och ekobrottsmyndigheten i Stockholm slog till mot Red Devils lokal vid Vallavägen, flera privatadresser i Falun, en i västerbergslagen och tre adresser i Stockholm. Just nu sitter tio personer anhållna i väntan på att åklagaren Martin Tidén ska bestämma sig för eventuell häktning.
Tillsammans med polisen gick också personal från kronoforgdemyndigheten i och säkrades lös och fast egendom och pengar. Värden för miljonbelopp säkrades.
I samband med tillslaget påträffades fordon som tillhörde medlemmar som inte misstänks för brott men som i stället hade stora obetalda skulder hos kronofogden.

Svartjobb

Mer exakt vad de olika personerna misstänks för vill inte de ansvariga kommentera. Det rör sig om grova bokförings- och skattebrott. Med tanke på vad de inblandade officiellt sysslar med är det inte alltför djärvt att spekulera i svartjobb.
De så kallade enprocents-gängen, dvs Hells Angels och Bandidos, har länge engagerat sig i svartjobb inom olika samhällssektorer. Nyligen avslöjades att medlemmar i mc-klubbar svart byggt ut polishuset i Göteborg.
Tre av de gripna i Falun sysslar med bemanningsverksamhet. En 39-årig falubo och en 37-åring från västerbergslagen driver två aktiebolag, en 39-åring från Hägersten enskild firma. 39-åringen från Falun är registrerad ägare till 21 bilar och blev för några år sedan omskriven som en av länets värsta felparkerare.

Bulvaner?

De båda dalkarlarna framstår närmast som bulvaner för ledaren för Red Devils i Falun, en 36-åring med kriminell bakgrund. Han är sedan någon månad misstänkt för narkotikabrott sedan ett tidigare tillslag mot lokalen men hade då en längre tid varit ostraffad.
Under 90-talet dömdes han för flera vålds-, trafik och knarkbrott, för utpressning och som längst till ett år och två månader för grovt bedrägeri. I början av 2000-talet fick han dom till vård för skattebrott i samband med en konkurs.
Sedan dess har 36-åringen etablerat sig som mc-ledare, först genom att ta över fridsamma Kreutz MC som sedermera blivit Red Devils. Han har stora skulder och saknar helt inkomst.

Framgångsrika

Bland de anhållna finns tre kvinnor, varav två sambos med 36-åringen respektive 39-åringen. Den tredje arbetar som undersköterska och dömdes i januari för ett enklare våldsbrott i samband med ett krogbråk.
De två andra männen från Stockholm avviker bjärt fån de övriga. Den äldre, en 60-åring, titulerar sig företagskonsult och är närmast att betrakta som styrelseproffs. Han är ledamot i ett drygt 30-tal bolag i olika branscher.
Bland annat i några IT-företag tillsammans med en 41-åring från Lidingö. Ett av företagen presenterar honom som rådgivare inom finans och IT mer meriter från Redeye, Aragon. SEB Enskilda och Swedbank i Stockholm och London. Han figurerar i styrelser tillsammans med mycket kända personer inom näringslivet
GUBB JAN STIGSON

Annons