Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsplanterare tvingas jobba alldeles vid fotoåtel för björn

Annons

För inte ens två månader sedan så revs Johnny Smedberg av björn när han röjde utanför Skattungbyn.
Nästa vecka måste hans arbetskamrater plantera skog alldeles nära en åtel.
De ska skyddas av spejande vakter.

Området som ska planteras heter Barkberget och ligger ett par mil norr om platsen för björnattacken. Alldeles bredvid hygget finns en åtel för att locka fram björn så att det blir lättare att fotografera djuren, berättar Erik Bergkvist. Han har själv sett att där ligger färsk mat.

Arbetsmiljöfråga

- Jag är inte emot åtlar. Men att de läggs ut denna tid och så nära skogsbruk, det säger sig självt att det är dumt att ha åtel nära ett hygge där ett tiotal ungdomar ska jobba. Det är ju förenat med livsfara, och det är en arbetsmiljöfråga, säger han.
Med björnattacken i färskt minne har han och fackets skyddsombud pratat med markägaren, Orsa besparingsskog, som trodde att åteln var inaktiv.

Vakter

Lösningen blev att besparingen sätter ut vakter i närområdet som ska hålla utkik efter björn.
- Men det är ohållbart i längden, säger Erik Bergkvist, som anser att det handlar om att väga intressen mot varandra när man ger tillstånd till åtel.
- Det finns en lag som säger att man måste plantera ny skog inom tre år efter att man har avverkat, men det finns ingen lag som säger att man måste lägga ut mat och fotografera björn.

Rimligt?

Erik Bergkvist vill sätta ljus på frågan. Han påpekar att risken för fara ökar om människan lockar fram rovdjuren med mat och sedan uppehåller sig nära matplatsen - som blir fallet nu.
Mattias Högberg, regionalt skyddsombud på Skogs- och träfacket, tycker att vakter är en acceptabel akutlösning men ställer sig frågan:
- Ska det vara rimligt att ha någon som övervakar skogsarbete?
DD har sökt men inte nått länsstyrelsens handläggare i åtelfrågor.

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG

Annons