Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ändå har vi inte tränat så mycket"

Annons

Utan särskilt mycket träning slog unga idrottslöftet Mikaela Johannesson till under DM i Falun. Det skedde vid andra hoppet i längd. Hon landade på 5,06. Personbästa från ifjol överglänstes med 45 centimeter. Det är Sveriges bästa resultat för 12-åringar hittills i år.
- Jag kände bara att det blev långt. Inte att det blev så långt, säger den nya distriktsmästaren i längd.

Pappa Tommy Johannesson har kontrollerat friidrottsförbundets resultatlistor. Mikaelas 5,06 är bäst i år för flickor på 12 år.
- Närmast ligger Emilia Kjellberg, från Värmlandsklubben Göta, som gjort 5.0 meter. Det roliga är att vi knappt tränat längd över huvud taget. Det är bara några gånger nu på våren.

Nära en halvmeter

En ribba kan ha varit inblandad i framgången.
- Tränaren Mats Pettersson satte upp en ribba i längdgropen på 50 centimeters höjd för att Mikaela skulle hoppa lite högre. Tidigare har hon hoppat lite för flackt, säger pappa Johannesson.
Det kan ha varit förklaringen till att personbästa bättrades med nära en halv meter. Det tidigare personliga var 4,60 och sattes i Kvarnsveden i juli ifjol.
- Jag blev väldigt glad över hoppet. Jag kände det blev långt, men inte hur långt, säger Mikaela Johannesson.
Det blev ett hopp över fem meter De övriga hoppen låg straxt under. En sträckning i knät i och med rekordhoppet.

Löpningen är bäst

Mikaela både springer och hoppar längd. Trots DM-tecknet i längd sätter hon löpningen främst.
- Löpning är bäst. Det är så kul att springa.
I löpning blev hon i år uppflyttad till 12-åringar, vilket betyder 80 meter mot fjolårets 60 meter. Jo, det blev bra resultat också i löpningen. Där är hon nu näst bäst i Dalarna.
Det är inte så mycket träning för Johannesson. Två dagar per vecka under vintern och samma träningsdos gäller under sommaren. Kanske det behövs lite mer träning nu när det blir mer allvar spekulerar pappa Johannesson.
Närmast deltar nu Heros friidrottare i Ludvika-spelen på nationaldagen. Den 27 – 29 blir det kanske den viktigaste och roligaste tävlingen i Göteborg.
- Det är Världsungdomsspelen på Nya Ullevi. Det kommer folk från hela världen, men ändå mest från Europa.

CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons