Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berättar om sitt barnhem - Hemmet hyser 100 barn på 800 kvadrat

Annons

Nästa vecka är det välgörenhetsgala i Smedjebacken för barn i Rumänien. Närmare bestämt barnhemsbarn i Petrosani, Rumänien. Det är en del av de verksamheter som är resultat av kontakterna mellan Smedjebacken och de andra EU-byarna.
Välgörenhetsgalan har startats av Ungdomsrådet i Smedjebacken. Just nu är rektorn från barnhemmet på besök hos Ungdomsrådet.

Det är helt och hållet Ungdomsrådets initiativ att hjälpa barnhemmet. Det är en ide som föddes efter besöket i hemmet där man såg det stora behovet av hjälp.
- Vi har renoverat inomhus men vi har en yttervägg som behöver lagas, säger rektorn som också är franciskanernunna.
- Väggen är trasig och det är fruktansvärt kostsamt att laga. 100000 euro kostar det oss, säger hon.

Barnen lever trångt

Rektorn heter Eva Acs och berättar om att barnen lever fruktansvärt trångt i ett hus som idag är 114 år gammalt och i stort behov av renovering. Något som Undgomsrådets två representanter också kunde konstatera vid besöket på hemmet. Huset byggdes en gång som skola av nunnor för deras arbete med barn. Under kommunismen fortsatte det som statlig skola, men allt underhåll uteblev. År 2003 övertogs det åter av nunnor som nu driver hemmet med små medel.
- Vi har nu 100 barn som bor och lever på 800 kvadrat meter, berättar rektorn. Till detta kommer ytterligare 100 barn som kommer hit dagtid och sover hemma på nätterna. Dessutom finns det elever som går i vanlig skola i byggnaden. Allt detta i tre våningar på 800 kvadratmeter på tre våningar.

15-17 barn per grupp

Barnhemmets "egna" barn har bottenvåningen på 800 kvadratmeter för sig själva.
Barnen bor i husets sex grupper i lika många lägenheter. En grupp består av mellan 15 till 17 barn tillsammans med en "mamma". Det normala är att barnen här är mellan tre och 18 år, men nu finns också en åtta månaders bebis vars mamma dött.
- Mamman i gruppen är en social mamma som också på detta sätt får en ordnad tillvaro som hon annars inte skulle ha, säger rektor Acs.
Rektorn fick möjlighet att träffa sina nya vänner i Ungdomsrådet genom att EU-byarna nu har en avslutningsträff för projektet som sådant.

Intervjuar om förhållandena

Under besöket gör rådet en intervju med rektorn om förhållandena på hemmet som sedan ska visas på galan. På galan ska också Timmi, en elvaårig flicka på hemmet, presenteras i ett bildprogram.
Timmi har bott på hemmet sedan tre år tillbaka efter att hennes mormor som hade vårdnaden om henne gått bort.
På galan ska det bli musik och en auktion. Det finns en rad varor och tjänster från företag i Smedjebacken som samlats in och nu ska säljas ut. Dessutom finns en ansenlig mängd bidrag redan samlats in.
Men den trasiga väggen och fasaderna kostar nära en miljon i svenska kronor att reparera.

CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se


Berör Rumänienbarnen dej fortfarande eller är de glömda efter senare tragedier i världen? Kommentera och diskutera här nedanför.

Mer läsning

Annons