Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besvikelsen riktas mot Smedjebackens kommunledning

Annons

I stort sett hela styrelsen i föreningen Söderbärkeparken hoppar av sina uppdrag. Bara två ledamöter lovar ställa upp för omval om man inte hittar ersättare. Sex ledamöter slutar bekräftar Mats Ernebrink i valberedningen. Ordförande Tommy Andersson är en av de som slutar. Han är idag mycket kritisk mot kommunledningen.
- Det är tungrott med kommunen. Sedan mycket snack om samarbete. Sedan blir man iallafall bara överkörd, säger han.

Det är hela styrelsen som nu avsäger sig sina förtroendeuppdrag. Sex ledamöter går och två, möjligen tre, kan tänka sig vara kvar om det kniper. Årsmöte blir den 27 mars och inför mötet har avsägelserna droppat in tätt. Mats Ernebrink som sitter i valberedningen har ett styvt jobb framför sig.

Nytt blod

- Det finns en lite klick Söderbärkebor som sitter i stort sett varenda styrelse. Nu skulle vi behöva unga som tar vid med lite nytt blod.
Det är striderna och besvikelser runt hallbygget som ligger bakom avhoppen menar ordförande Tommy Andersson. Han menar att allt prat om samarbete mellan kommunen och föreningen grusas.
- Man pratar om samarbete, men vi blir hela tiden överkörda.
Hans besvikelse sträcker sig ända tillbaka till starten av det tänkta bygget av en aktivitetshall. Då var det kommunen och föreningen som skulle bygga gemensamt. Förutsättningen var att det skulle bli en gymnastikhall med bland annat gym och restaurang.

Kyrkskolan

Det hela hade sin upprinnelse i att Kyrkskolan byggdes om. Söderbärke fick en skola med förskola och elever upp till nian.
- Inte heller skolans utbyggnad var kommunens förtjänst, säger Andersson. Det var en projektgrupp som ville ha den utbyggda skolan istället för en hotande nedläggningen. Det är skälet till att 90 procent av eleverna som förr åkte till Fagersta kom tillbaka till kommunen.
Detta var projektgruppens förtjänst menar Andersson. Projektgruppen som var sammansatt av lärare, föräldrar och företagare som ville rädda sin byskola.

Gymnastikhall

Det var också grunden till att man var tvungen hitta en ny lösning med ny gymnastikhall. En hall som senare skulle bli kommunens eget ansvar att bygga efter en rad förvecklingar.
- Nu är det en bantad hall med gymnastiksal och två omklädningsrum. Vi vet inte ens om det går att bygga till en läktare.
Aktiviteterna skulle flyttas till Folkets hus. Ett slitet Folkets hus, men det fanns idéer.
- Föreningen skulle stå för arbetet om kommunen bekostade materialet. Vi fick 500 000 kronor. Vi skulle bygga ett till våningsplan och ett nytt fritis i huset. Båtbryggan i parken skulle förnyas och mycket annat. Idag finns fritis i Folkets hus källare med kala väggar. Vem vill vara på en sådan fritidsgård.

Smedjebacken

I januari fick föreningen besked om att 450 000 kronor hade tagits bort från anslaget till material.
Det är skillnaden i satsningar mellan Smedjebacken och Söderbärke som nu sticker i föreningens ögon.
- Man byggde två broar för en miljon över ån i Smedjebacken för att få en gångväg. Nu har Leif Nilsson bara bestämt att det ska byggas en hamnkrog för fem miljoner i Smedjebacken. Utan att det finns pengar till det.

Svider i ögonen

Det svider i ögonen på Söderbärkeborna.
- Nu tycker de att vi ska vara nöjda för att vi får en hall. Det hör väl till en skola att man har en gymnastikhall, säger Andersson retoriskt.
Han är inte lite irriterad. Det är samma orsak till att samtliga lämnar sina uppdrag enligt honom.

Mer läsning

Annons