Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Borde kontrollerat vad han körde på"

Annons

Den före detta toppolitiker som misstänkts gjort sig skyldig till smitning är enligt Falu tingsrätt skyldig till "obehörigt avvikande från olycksplats". Manen, som är i 60-års åldern, skulle ha kontrollerat vad han körde på anser tingsrätten.
Vid polisförhör har han erkänt att han kört på något som han trodde var en snöplogkant, men det räcker inte med att tro anser rätten och dömer till dagsböter.

Rätten går på åklagarens linje och fäller den före detta politikern. Domen blir 40 dagsböter för smitning.
Inför rätten erkänner mannen oaktsamhet, vilket inte skulle räckt för en fällande dom. Rätten tror på ett vittne till olyckan, som förklarat att hon promenerat på Storgatan i Ludvika när olyckan inträffade.
Hon gick vid sidan av den påkörda bilen när hon hörde ett "knakljud" när mannen backade in i bilen. Hon försökte också att vinka till förare som då körde sin väg från platsen.
Vid olyckan blev det en rejäl bula på den påkörda bilen. Bakdörr och skärm blev intryckt. Vittnet tyckte sig också se att föraren tittade i backspegeln under backningsmanövern.
Mot bakgrund av de skador som blev följden och ljudet av kollisionen bör mannen ha insett att han körde på något. Han borde då ha stigit ur och förvissa sig om att han inte kört på någon annan bil anser rätten. Vid en sådan händelse åligger det en förare att utan dröjsmål stanna och kontrollera orsaken till ljudet och kollisionen för att utesluta att han skadat något skriver rätten i sin dom.
Åklagarens åtal är styrkt anser rätten och dömer till dagsböter. Plus att betala en avgift på 500 kronor till brottsofferfonden.


CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se


Mer läsning

Annons