Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Bredden försvinner i förlagens jakt på bestsellers”

/
  • Torbjörn Lundberg och Lena Kallengren menar att det finns ett egenvärde i att se och känna på böcker.FOTO: CHRISTER NYMAN

Annons

Sedan maj har Söderbärke en nyöppnad bokstuga och ett galleri. Det är författarna Lena Kallenberg och Torbjörn Lundgren som öppnat stugan för ordet och bilden.
- Tanken är att få tillbaka den gamla iden om boklåda och en bokhandel där man ska kunna känna på boken och bläddra i den, säger paret.

Lena Kallenberg som arbetat länge för Författarförbundet har en klar åsikt om dagens bokhandel. Den har smalnat av bokbeståndet och förlagen exponerar bara ett par storsäljare.


- Många goda författare försvinner för att förlagen anser att de är för smala, säger Kallenberg.
Det finns en stor bredd av författare i landet och den går förlorad genom att bokförlagen bara koncentrerar sig på storsäljarna menar hon.
- Dessutom har böcker numer fått en allt kortare livslängd. Allt det här vill vi motverka.


Den lilla bokstugan på Bärkevägen kanske är en liten motvikt mot förlagens dominans, men den finns. Dessutom har Söderbärke nu sin egen lilla bokhandel.

Gott om plats

- Vi har fått mycket uppskattning här i byn för att vi öppnat, säger Kallenberg och Lundgren.
Direkt innanför hallen finns de båda ”kommersiella” delarna av deras nya hem sedan november i fjol.
- Det är så stort hus så vi har gott om plats, säger Kallenberg.
Till höger om hallen finns böcker och till vänster galleriet i det ljusa södervända gavelrummet. I galleriet håller Sven Ljungbergs tyngre träsnitt på att ersättas av luftiga ljusa akvareller.

30-tal författare

Böckerna säljs på kommission. Det vill säga att författarna lämnar hit sina böcker för försäljning. Det skulle inte gå att ha ett eget lager av kostnadsskäl.
Det finns ett 30-tal författare representerade i hyllorna. Två av dem är förståss Torbjörn Lundgren och Lena Kallenberg själva. Men också författarkollegan Bisse Falk ifrån Lexsjöbo som Kallenberg samarbetat med i några böckerna.
Här hittas böcker som sedan länge är slut på förlagen.
- Vi anser inte att böcker har så kort livslängd som förlagen gör.
Författarna köper upp restupplagor av sina böcker och de hamnar sedan här.

CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons