Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byalaget vill rädda ett kulturminne

/

Annons

Inbäddad i grönska och förlorad i glömska. Den lilla gårdssågen mellan åkerlapparna i Vanbo försvinner nästan i bladverket bland den uppväxta slyn som hämtar sin växtkraft från bäcken.
Medan växtligheten frodas så bryts det människan byggt ner.

Vattensågen ligger bara ett stenkast från vägen. Plåttaket som lades på under förre ägaren på 60-talet skymtar från vägen liksom en del av stommen. Under taket fortsätter dock förfallet så sakteliga. Träkonstruktionen multnar ner. Delar av den är redan borta.
Ett stycke lokal historia är på väg att försvinna.

Söker bidrag

Nu vill det nybildade byalaget i Vanbo rädda vad som räddas kan. Till nästa år söker man bidrag från kommunen för att om möjligt rädda den gamla sågen som var gårdssåg till Vanbo herrgård och användes in på de första åren på 1900-talet.
Till att börja med vill byalaget att området rensas upp från sly. Igenväxningen har gott långt. Taket skulle behöva en mer tidsenlig täckning. Möjligen pärt.

Sakkunnig hjälp

Utöver detta krävs en hel del restaurering. För att göra det på rätt sätt behöver någon sakkunnig anlitas menar byalaget.
Anders Stål som tidigare drev Vanhälls såg har hört en del av vattensågens historia.
- Det är inte helt klart när den byggdes, säger han. Men det fanns en hytta vid bäcken som lades ner vid 1740-talet. Förmodligen byggdes dammen upp av massorna från hyttan. Så sågen kan ha kommit till några år efter detta, spekulerar Stål.
- Först var det en enbladig ramsåg. Sedan byggdes den om till en sågklinga.

Tyst och stilla

I dag är klingan borta. Vattenhjulet som drev ramsågen och klingan är borta. Nere i bäcken ligger navet till vattenhjulet och skvallrar om alltings förgänglighet.
Sågbordet på vilka stockarna matades in mot klingan finns kvar och rullarna på vilket sågbordet rullade finns också kvar idag. Den användes nog sist något år in på 1900-talet. Dåvarande ägare av Vanbo herrgård byggde mycket och hade användning för sågen. När sedan Vanhälls såg byggdes upp vid Barkens strand övergavs den lilla sågen.
- Plåttaket lades på av förre ägaren täckte inte över vattenhjulet. Det är nog därför som det ruttnat bort, säger Anders Stål.
- Men det är länge sedan jag var hit. Det har blivit mycket förstört.
Stensättningen är intakt, men dammluckorna har brustit och försvunnit. Här över dammen gick tidigare en bro för körvägen.
Här har jag kört traktor över bron, säger Stål.
Nu har bron ersatts med två stockar för att vandrare ska ta sig över. Också vandringsledens ”bro” ser nu osäker ut.

CHRISTER NYMAN

Mer läsning

Annons