Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De här besparingarna kämpar vi med varje år"

Annons

Inför nästa år ser barn- och utbildningsnämndens budget ut att spricka. I dagsläget ser utbildningen 2009 ut att kosta kommunen fyra miljoner mer än pengarna man tilldelats. Förvaltningschef Anders Hjelm tar det hela med ro.
- Vi har hela sommaren på oss att hitta besparingar. Än så länge har vi bara en lista på tänkbara besparingar som vi tagit fram.

Det är samma plåga varje sommar. Arbetet med följande års utgifter. Utgifterna ryms inte inom de ramar som ges till barn- och utbildningsförvaltningen. Nästa år ligger fortfarande kostnaderna fyra miljoner som finns för verksamheten.
Det är bland annat beroende på att tillströmningen av barn till kommunen. Till nämndens arbetsutskott rapporterar förvaltningschefen Hjelm, att "lokalkostnaderna ökar på grund av ombyggnad samt utbyggnad av förskolan. Dessutom kommer en fortsatt utbyggnad av förskolan att ske."
Det är ytterligare slantar att lägga ut för driften.
- Under nästa år kommer förskolan i Hagge att byggas ut. Det är en kostnad på 1,1 miljoner. En schablonkostnad för driften av en avdelning och ett år. Nu ska förskolan i Hagge vara färdig först till hösten så det blir en kostnad för ett halvår, säger Anders Hjelm.

Fjolårets budget

Nu byggs förskolan i Gubbo närmast. Anders Hjelm tar kostnadsöverdraget på fyra miljoner med ro.
- Vi har hela sommaren på oss att hitta besparingar. Vi har inte börjat mer än satt upp en lista på var det finns möjligheter att spara. Till den första september ska vi vara nere på rätt nivå.
Sedan beror besparingarna lite på årets resultat också. Någon sparad krona i år hjälper till nästa år. Just nu ser årets kostnader dock på att landa på den budget som man kämpade sig ner till under fjolåret.
- Det här är något vi har med oss varje år i budgetarbetet.

CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons