Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är så himla kul att spela teater”

Annons

När det kom en ”lapp” i brevlådan om att bilda en teaterförening i Söderbärke hakade Sara Wikström omedelbart på. Teaterintresset har funnits där tidigare och på hennes lärarutbildning i Falun hade teaterintresset förstärkt än mer.
- På lärarutbildningen har vi spelat lite teater för små barn och det har varit jättekul. Därför var det utan närmare eftertanke jag beslöt att gå till teatermötet.

Nu spelar Sara Wikström pigan Anna i Ståndspersoner och högfärdsfasoner, teaterföreningen Capellateaterns första uppsättning som blivit en liten succé. En lokal succé, men som också har lockat publik från närliggande orter noterar bokningen.
Två föreställningar har getts för fulla hus i Capellet. Redan i kväll blir det en tredje av de fem planerade och en extra föreställning är beslutad.

Glömt repliker

Sara Wikström, 22, är en av de skådespelare som blommat upp på scenen.
- Det är jättekul att spela. Man står där inne och väntar och hör hur folk kommer in och sätter sig. Då står man där och har plötsligt glömt alla repliker. Allt blir helt svart, men sedan rusar man in och sedan släpper allt.
- Väl på scenen försvinner rampfebern. För man har ju övat det så många gånger.
Pigan Anna är en liten roll, men när hon är inne på scenen händer det mycket saker förklarar Sara Wikström förtjust.
- Hon är tacksam att spela. Anna är lite bondigt rejäl, säger Sara och ler brett.

Våga göra bort sig

Det är på lärarhögskolan som det riktiga intresset för skådespeleriet vaknat upp.
- Vi har bara spelat små stycken som vi skrivit för små barn. Där har vi kunnat utvecklas och också lära oss att våga göra bort sig.
Det har också underlättat att det varit en komedi som första pjäs för Capellateatern. Det är lättare när man får med folk att skratta tycker Sara Wikström.
- Men klart man var orolig innan vi började spela. Till premiären var vi oroliga för om folk skulle skratta överhuvudtaget.

Det har känts som ett väldigt lyft att få vara med i den här pjäsen tycker skådisen Sara.
- Man har fått lära känna människor som man tidigare bara känt till utseendet eller knappt det. Nu blir man glad av att träffa dem. Genom teatern har man lärt känna dem som människor, även om man inte pratar så mycket. Det blir en sorts gemenskap, menar Wikström.
Ståndspersoner och högfärdsfasoner är en liten pjäs. Endast en enaktare. Men tankarna på något längre gror redan.

CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons