Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det handlar inte om hundralappar!"

Annons

När socialförvaltningen på försök inför principen "heltid är en rättighet och deltid är en möjlighet" går en gammal önskan i uppfyllelse för Christina Jaeger på hemtjänsten.
I tio år har hon tagit alla chanser till extrajobb som hon fått. Nu blir det en rättighet, visserligen på försök.

Det är ett gammalt socialdemokratiskt vallöfte att ge alla som så önskar heltid. Rätten till heltid är en viktig princip då heltidsjobbet är ett måste för en dräglig inkomst. Deltiderna har främst "drabbat" kvinnor.
- Det handlar inte om hundralappar i löneskillnad, säger Christina Jaeger. Det är tusenlappar.
Den skillnaden har Christina märkt under semesterperioder. Då har deltidsanställda fått gå heltid för att täcka upp semesterlediga arbetskamrater.
Det handlar dock inte bara om pengar. Även om man måste se till att det blir något till pensionen också.
- Jag trivs så bra med mitt jobb i hemtjänsten. Jag skulle kunna jobba jämt, säger hon. Det är omväxlande att åka runt bland de äldre. Den ena dagen är aldrig den andra lik. Jag stortrivs med det.
Anledningen är att personalen på hemtjänsten möter så mycket uppskattning och tacksamhet. Inte heller vård hos dementa avskräcker. Christina har genom att hon gärna hoppat in vid extrapass jobbat på alla äldreboenden i Smedjebacken såväl som i Söderbärke.
- Visst hör jag på jobbet att en del får möta aggressiva dementa patienter, men jag har aldrig fått stryk.
Christina Jaeger är allt igenom positiv till sitt yrke. Hennes intresse för vård kom sent. Efter 16 år som hemmafru hade hon inte ens grundskola.
- Jag började jobba på kontor redan som 14-åring, säger hon.
Idag är hon 58 fyllda, barnen vuxna.
Det var när hon ställdes inför att hennes föräldrar drabbades av demens som hon såg sin yrkesroll. Först var det grundskola som skulle klaras av. Därefter blev det utbildning till undersköterska i mitten av nittiotalet.
I dag har hon arbetat drygt tio år inom äldrevården. Första jobben blev vikariat samtidigt med utbildningen till undersköterska.
- Efter vikariaten blev det fast tjänst men bara till 75 procent efter de neddragningar som kommunen gjorde. Jag tagit alla extrajobb jag erbjudits för att fylla ut. Ibland blir det mer än heltid, ibland mindre.
Varje år har hon också lagt in önskan om heltidsjobb.
- Man gör det varje år. Annars förfaller det, säger hon.
Efter tio år blir det nu äntligen heltid. Visserligen på försök, men reformen om rätt till heltid håller på att förverkligas.
Det finns ett om innan det blir verklighet. Om kommunen har råd. Det är det försöksåret för hemtjänstpersonal med start i mars ska utvisa.


CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons