Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det var ett misstag att inte kontrollera andra arrangemang”

/
  • Malin Hjelm och Jenny-Ann Björn svidar om till tyrolsk afton i Smedjebacken.FOTO: CHRISTER NYMAN

Annons

SÖDERBÄRKE
Långbord allsång och öl i tyrolsk anda.
Det satsar nu Björnidet på när det ska firas oktoberfest och tvåårsjubileum på Herosfältet till nästa helg.
Här plockar man in alla de sydtyska ingredienserna för att hålla sin oktoberfest. För att sätta extra sprätt på tillställningen har Die Alpen Kapelle engagerats.
Samma lördag håller ölvännerna i Malte i Söderbärke sin ölfestival. Det är upplagt för nöjeskrock.

Oktoberfest i Björnidet och Microölfestival i Söderbärke. Den sista helgen i oktober blir det evenemangskollision när det gäller maltdrycker. Medan Söderbärke hyllar och lyfter fram de små bryggeriernas bidrag till ölkulturen satsar Henry Björn på de bayerska ölhallarnas kultur. Det stora möter det lilla, men är det inte risk att man konkurrerar om samma publik?

För sent

- När vi planerade detta så kontrollerade vi inte andra arrangemang. Det var ett misstag. När vi upptäckte att det var samma helg var det för sent att avstyra. Det blev en “oj då”, säger Linda Björn.
Men det är å andra sidan ett självklart datum att välja för alla nöjesarrangörer den sista helgen i månaden. Då har folk fått sina löner.
- Så om man ska ha evenemang i oktober så blir det den helgen, säger Linda Björn.

Inte samma publik

Hon håller med om att det är lite olyckligt att det kolliderar, men å andra sidan är det inte riktigt samma publik menar hon. Men i framtiden kan man kanske samordna sina arrangemang.
- Söderbärke har ölprovning. Det har inte vi. Men vi har ingen som helst avsikt att slå ut ölprovningen.
Att välja samma datum var en miss från Björnidets sida erkänner Linda Björn.

Långbord dukas

I Björnidet dukas långborden upp och gulashsoppa sköljs ner med öl. Die Alpen Kapelle står för underhållningen och sedan är det upp till gästerna att hugga in i armkrok och ge hals.
Det är alltså fritt fram för lederhosen och fryntlig samvaro i idet.
- Idéen kom när vi i familjen diskuterade arrangemang i hallen. Vi ville ju att det skulle hända någonting.
Sagt och gjort. Samarbete med ägaren av Malingsbo camping, Roger Sjöberg, inleddes för serveringen och lite sydtyska attribut plockades
Malin Hjelm och Jenny-Ann Björn ikläddes rollen av servitriser.

Aldrig tidigare

- Men något sådant här har vi aldrig provat på tidigare, säger de båda.
Till helgen ska långborden ställas upp i den nu tomma hallen, Det finns 70 meters längd att nyttja.
- Men jag räknar inte med att fylla hallen, säger Henry Björn. Det är bra med 200-300 gäster. Det räcker för att vi ska kunna göra ett återkommande arrangemang av det hela.
Die Alpen Kapelle, kända från teve, står för underhållning och för att ge den rätta atmosfären. Efter en del joddlade från scenen tar sedan Jannes Kalas vid och står för dansmusik resten av kvällen.
Thomas Husing hoppas på 1 000 gäster till sitt ölevenemang i Söderbärke. Idag är 600 biljetter sålda och den här sista veckan innan provningen säljs de flesta biljetterna. Så har det varit sedan man startat Microölfestivalen. I år firar man femårsjubileum för provningen.

Inte så lyckat

- Jag vet inte om det finns något arrangemang i kommunen som är så stort som vårt över huvudtaget, säger han.
Det är inte så lyckat att välja samma helg menar Husing. Det finns ju trots allt en publik som skulle gå på båda evenemangen om man kunde. Nu måste den publiken välja.
- För vår del tror jag ändå inte att det betyder så mycket. Vi har folk Söderbärke och jag tror inte de åker till Smedjebacken.
Dessutom drar ölprovningen in folk från andra orter i landet.

Mer läsning

Annons