Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Doktorerade i Manchester på företagssamarbete i hårdnande konkurrens

Annons

Johanna Bergvall-Forsberg har blivit doktor. Filosofier doktor. En företagsdoktor, inte en kroppslig sådan. Hennes yrke är lite svår-gripbart.
- Det är faktiskt lite svårt att förklara, säger Johanna Smedjebacksflickan som nu fyllt 27 år.


Hennes profession går enkelt uttryckt ut på att hitta rätt medicin för europeiska företag att möta konkurrensen från lågprisländer. För företag att hitta en nisch att klara hårdnande konkurrens.
Johanna Bergvall-Forsberg har just kommit hem till Smedjebacken efter en snabb mellanlandning i Uppsala efter hemkomsten från Manchester i England. Åter hemma i ett Smedjebacken som hon lämnade 2001 efter examen på ABB-gymnasiet i Ludvika.

Italien först

Första anhalten blev Italien för att lära sig italienska. Därefter blev det studier till textilingenjör på högskolan i Borås som sedan skulle leda till studierna i Manchester, England.
Det är där hon nu i sommar avslutade studierna med en disputation och filosofie doktorsexamen.
Det är här det svåra kommer in, att förklara hennes roll i yrkeslivet. Något som tar en hel doktorsavhandling i anspråk att förklara ingående. Delvis för att det kommer in många olika delar i förklaringen.

Samarbete

I korthet handlar det om att hitta rationella lösningar på hur företag kan samarbeta i Europa för att klara konkurrensen från olika lågprisländer. Till exempel för textilindustrin.
- Men det behöver inte vara någon speciell bransch. Det kan vara vilken industri som helst, förklarar Bergvall-Forsberg.
Hon sammanfattar sin kunskap som ”strategisk planering och samarbete mellan företag och ökad förståelse för kundernas behov”. På engelska heter det ”supply chain management”.

Föränderlig omvärld

Integration mellan företag i hela produktionskedjan för att öka konkurrenskraften. Samtidigt anpassa industrin till en ständigt föränderlig omvärld. Det är företagsdoktorns medicin.
- Jag har jobbat med projekt under studietiden i England. Både inom livsmedel och textil.

Kurs i Kina

Lite udda är att hon haft kurser i just detta i lågprislandet Kina.
- Det var en fjortondagars kurs med föreläsningar varje dag nära Hongkong och Macau. Men vi ska ha i minnet att när utveckling sker i Kina så ökar också kraven där. I staden där jag var fanns ett underskott på en miljon arbetstagare. Då ökar kraven också där och det blir inte längre samma lågprisland.
Studierna har fört Johanna Bergvall-Forsberg både till USA och Kina för-utom Europa, men Smedjebacken känns bäst.
- Det är skönt komma hem till lugnet i Smedjebacken ibland ler hon.
Nu gäller det att publicera lite rapporter och göra sig ett namn i industrivärlden. Något hon kan peka på vid anställningar. Några har redan lämnat hennes hand. Ett kapitel i en kommande lärobok i ämnet är också skriven och klar.

CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons