Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever kränks med allt fulare ord • Högstadielärare vidareutbildas sig

/

Annons

Allt grövre könsord ersätter nu gamla svordomar som ”djävlar” och ”fan”, som har förlorat sin mening. Kränkande uttryck som ”hora” blir också allt vanligare på Smedjebackens skolgårdar.

De här frågorna kom fram när högstadielärarna på Berga har haft studiedagar i att undervisa i livskunskap, sex och samlevnad.
Det här är svåra frågor att hantera. Kränkningarna sker oftast utan att lärare eller andra vuxna en ser det. Större delen sker ”bakom knuten”. Det hävdar Pernilla Johansson från Tjejjouren i Smedjebacken och Ludvika som var en av måndagens föreläsare.

Konkreta frågor

Vad värre är att inte ens eleverna är medvetna om vad kränkningar är menar hon.
- Om ni frågar en elev om de varit utsatta för kränkningar så blir svaret vanligen nej, säger Johansson. Anledningen är att unga har ofta svårt att sätta ord på dessa kränkningar.
Hennes råd är att vara direkt och konkret. Frågan ska ställas om ”har någon kallat dej hora eller har du blivit klappad på något olämpligt ställe”.
- Då blir svaret ett annat.
Pernilla Johansson visar resultat från undersökningar. Det förekommer att elever blir utsatta för pornografiska bilder, anspelningar, beröringar, ryktesspridning och det förekommer till och med krav på sexuella tjänster.

Värre för flickor

Flickorna är mer utsatta än pojkar, men inte heller pojkarna går fria. ”Bögjävel” är ett vanligt tilltal. Svårigheten för lärare är att avgöra om det bara är en svordom eller om det är ett sårande tilltal.
- Det är vanligt att flickorna kallar varandra bitch som vanligt tilltal, säger en av högstadielärarna.
Allt detta är en del i högstadielärarnas vidareutbildning i livskunskap. Men det är försent att lyckas med en attitydförändring i högstadiet menar Pernilla Johansson.
Högstadielärarna är här av eget intresse. Det är ingen beordrad kurs, utan det är självvalt understryker lärarna. SO- och NO-lärarna som har livskunskap. Åsa Draiby står bakom kursdagarna.
- Livskunskap har vi för högstadieeleverna. Det handlar om att ge eleverna trygghet, stå för sina åsikter och respektera olikheter hos varandra.

Mer läsning

Annons