Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever lärde träsnitt

Annons

Det är både billigt och lättanvänt. Det hävdar Jordi Arkö om MDF-plattan. Igår höll han bildverkstad på Gamla meken för elever på kulturlov.
- Det gäller att låta föräldrarna upptäcka att det är en enkel metod att använda hemma, säger han.

Porträtt, katter och träd hänger på tork på tvättlinor i Gamla meken. Det är resultat av elevernas arbeten. De som hade tålamodet att vänta tills färg torkat. Andra som hade mer brått att få hem sina alster bar ut sina blöta tryck med stor försiktighet.
Gamla meken var för dagen omgjord till bildverkstad och tryck av träsnitt. Skapandet var det inget fel på. Det var tolv elever som tagit chansen att prova trycka träsnitt på riktigt.
Det är MDF-plattan som förenklat och förbilligat för den som vill göra ett träsnitt.
- Skärverktyg kan man köpa några stycken för 40 kronor, säger Arkö. MDF-plattan kan man få som spill på ett snickeri. Ofta är snickeriet bara glada att bli av med bitarna.
Det behovs en vals att färga in plattan med och färg. En träkloss att klappa in färgen med. Slutligen något att trycka på som tyg eller japanpapper.
Sedan är det bara att sätta igång kreativiteten.
Plattan är mjuk och lätt att skära i och ingen har hittills skadat sig på eggverktygen.
- Det går bra för barn i sex till sjuårsåldern att använda. Så enkelt är det.
Enkelhet till trots. Det blir riktiga tryck. Konstverk. Den som vill kan trycka flerfärg.
Jordi Arkö har klappat en bild och när han drar upp papperet från MDF-plattan är en av elevernas katter avbildad. Och det går att kopiera många.
- Man behöver inte någon dyr press, försäkrar Arkö. Det är inte dyra saker som behövs, men jag brukar understryka att man ska arbeta med bra kvalitet på sitt material.
Alva Johnsson och Saga Lövgren har just fått varsin ograverad platta. Alva har skissat på en tavla. Frans van Bruggen berättar om tekniken att skära. Det som skärs bort blir svart och det som blir kvar blir färgat.
Det gäller hålla tungan rätt i munnen.
- När de skriver sitt namn så blir de ofta förvånade. När man trycker ett snitt blir det spegelvänt, skrattar Arkö.


CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons