Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem konstfilmer visas på teveskärm i Gamla meken

Annons

I dag, lördag, inleds en större satsning på visning av videokonst i Mellansverige och i Dalarna. Det är fem videofilmer som visas fram till mitten av november. Ett av visningsställena är Gamla meken i Smedjebacken. Först ut är Joanna Lombards film Details from the future.

I Gamla meken finns en teveskärm uppställd. Här finns det möjlighet att se enskilt med hörlurar eller med ljudet påslaget för fler tittare. Satsningen på videokonst har gjorts i Dalarna under något år och nu finns också Gamla meken med som en av visningsplatserna.

Undanskymt liv

Syftet är för att föra ut konstfilm och videokonst till allmänheten. En konstform som annars lever sitt lite undanskymda liv och sällan når ut till större publik.
I Dalarna är det Film i Dalarna, konstkonsulenterna och landstingets konstarkiv som står bakom arrangemanget och de har samarbete med motsvarande institutioner i Gävle och Uppsala.

Klipp ur Z

Den första filmen som visas är en kortfilm av Joanna Lombard. Hon har använt sig av bilder från filmen Z - han lever av Costa Gravras. Lombard har hört att hennes mor finns med i någon av demonstrationsscenerna och det är under sökandet i masscenerna som minnen från hennes eget förflutna kommer upp.
Filmen gjorde under fjolåret och är dryga fyra minuter lång. Alla filmerna är korta. Den längsta har en speltid på 15 minuter.
Filmerna visas samtidigt på alla platser med ett spelschema. Tre veckor finns varje fim att se på de olika visningsplatserna.
I Dalarna visas filmerna på biblioteket i Falun. Dalarnas Museum och Rättvis kulturhus.

CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons