Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Folk arbetar ju ideellt i andra föreningar med!”

Annons

Han tvättar gärna din vindruta och tömmer också latrin från utedasset. Sven-Erik Danielsson verkar inte det minsta bekymrad över att hugga i.
- Det finns många som arbetar ideellt i idrotts-föreningar. Varför skulle jag inte kunna sköta en rastplats, frågar han sig.

Men han erkänner att hans närmaste ställt sig undrande över hans ide att ta hand om rastplatsen vid 66:an i Tunkarlsbo. ”Är det inte nog med arbete att måla om huset hemma” frågar de sig.
Det var en tillfällighet att han blev rastplats-skötare. Ett udda arbete - eller fritidssysselsättning - som nu är i yrkesregistret.
- Jag hade sett att det såg illa ut på rastplatsen, och visst hade det varit skriverier om hur det såg ut, säger Danielsson.
Han tog kontakt med Per-Olow Dahlström på tekniska kontoret och undrade om han kunde få ta hand om skötseln.
- Då fick jag veta att det beslutats att platsen skulle tas bort på grund av att byalaget inte längre orkade med skötseln.

Undrande

Tekniske chefen var undrande. Undra på det. Vem skulle komma på den tanken. Sköta om bord, bänkar och en informationstavla.
Danielsson har lyckats att övertala Dahlström och beslutet att riva rastplatsen revs upp. I dag är den förr så fina rastplatsen kallad Bergslagsporten i fint skick igen. Gräset är klippt, gärdesgården fixad och det är till och med askkoppar på borden vid sittplatserna. Men han är full av idéer den gode rastplatsskötaren. Full av mindre vanliga idéer hur den kan utvecklas vidare.
Han månar om att turister ska bli välkomnade. Tänker sig putsa vindrutor på bilarna, som man gjorde på mackarna en gång i en mer serviceinriktad tid.
- Jag ska sälja sandsäckar och ved till turister på väg upp till fjällen. Det kanske jag kan få in en krona på.
Hans skötselåtagande, att hålla stället snyggt och tömma bajstunnor, hade bara ett motkrav. Ensamrätt att vara på platsen med sin försäljning. Men han vill gärna bjuda också.
- Ja, varför inte jag kan bjuda på lite kaffe och frukost. Då kanske de köper en sandsäck också, skrattar han.

Seriöst förslag

Två toaletter vill han att kommunen ordnar, liksom toalettpapper. Papperskorgar och annat smått och gott. Bristen på toaletter har ju varit den stora stötestenen för just den här platsen. Det finns inget vatten eller avlopp draget hit.
- Toalett går att ordna med vanliga träskithus, menar Danielsson. Latrintunnor kan jag lämna på återvinningsstationen i Nor och få nya.

Ja till erbjudandet

I veckan sade kommunstyrelsen ja tack till hans erbjudande. Kommunstyrelsens ordförande är nöjd över det oväntade erbjudandet.
- Jag känner Sven-Erik Danielsson och vet att det är en person som tar seriöst på saker och ting, säger Leif Nilsson.
Underförstått, att om det varit någon annan som lämnat förslaget hade det hamnat i kommunarkivet bland andra lite ogenomtänkta förslag.

Mer läsning

Annons