Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Före detta skolan får nytt ansikte när paret förverkligar sin dröm

Annons

Jobsbo skola genomgår en sakta förvandling. Från nedlagd skola till vandrarhem. Dick och Ellen Stratman gör nya rumsindelningar och väggarna får ny fräsch färg.
Här håller det holländska paret att bli rotfasta i Smedjebacken genom att förverkliga drömmen om ett eget vandrarhem.

De är gamla vandrarhemsgäster själva. De har rest runt i världen och sett vandrarhem från insidan. Det är deras merit i den här branschen. Ellen är lärarinna till yrket och Dick är ekonom. Nu har de lämnat Holland för den trängsel som de upplever har blivit för stor i hemlandet.
Någonstans mellan en halv och en hel miljon räknar de med att förändringen ska kosta och i september ska det vara klart att ta emot gäster.
Ett hål i en väg in till ett rum avslöjar var det ska bli receptionsdisk. Inne i receptionen håller väggarna på att få färg. Skolsalarna i den långa korridoren delas upp till mindre rum och ett större rum blir kök och uppehållsrum för gästerna. Korridoren spacklas och ska senare målas.
Den äldre delen av skolan som byggdes redan 1953 blir kombinerad kurs och konferensdel.
I korridoren väntar en flispanna som ska ersätta oljepannan.
- Det går inte värma upp med olja. Det är alldeles för dyrt, säger Dick som pratar bra svenska.
På det hela taget är skolhuset en gedigen byggnad. Den är byggd för att vara slitstarkt och det passar givetvis bra som vandrarhem.
- Det är en bra byggnad, säger Ellen och Dick.
De valde platsen var de skulle slå sig ner med stor noggrannhet.
- Vi sökte på internet efter lämpliga byggnader. Letade fram många alternativ och sedan tog vi husbilen och reste runt och tittade.
- Vi tog tjänstledigt ett halvår för att söka, berättar Ellen Stratman.
Platsen och byggnaden var det som avgjorde. Det som var avgörande var att trakterna runt Smedjebacken var fina och närheten till friluftsliv. Dessutom att det inte låg andra vandrarhem på platsen. Det finns många möjligheter runt Smedjebacken.
- Dessutom är det lagom avstånd till kontinenten. Man åker inte bara upp för en eller två dagar.
- Det är nog en minst två år gammal plan som vi nu förverkligar, säger Dick Stratman.
Huset är inte bara väl valt för att det är en bra byggnad. Det är stort också. Här finns 1200 kvadratmeter att husera på.

CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons