Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningen Malte serverar egen brygd

Annons

Ölfestival igen! Nu i större kostym och med egen bryggd gjord enkom för festivalen. Nu när Söderbärke microölfestival öppnar sina portar är det för en större publik. I år planeras för en festival för 1 400 ölvänner. Det är nära en fördubbling av fjolårets 800 ölprovare.

Utmärkelsen Guldskummet utdelas till festivalens bästa öl. Ett alldeles eget Söderbärke Festivalöl och en klädsam t-tröja för älskare av maltdryck med accent på kulmage. Nyheterna för årets ölfestival är många. Inte bara att man nära nog fördubblar antalet biljetter till festivalen.
Allt detta är för att man till varje år påpekar festivalens måtto, att öka förståelsen för öl som en kulturdryck. Som sådan ska öl provas granskas och värderas med all den seriositet som kulturdrycken kräver.
Under festivalen slår man ett slag för de små bryggerierna. Bryggerier som under skuggan av jättar som Spendrups lever ett stillsamt ofta väldigt lokalt liv och bara serveras på en egen restaurang. Exemplen är många. Bredaryds Världshus, Eskilstuna ölkultur, Irish pub i Sundsvall och Monks café och bryggeri för att nämna några.

Små men smakligast

Att småbryggerier skulle göra ett andra klassens öl bara för att det är små är att missta sig å det grövsta. Tvärt om här hittas bättre öl än på Icas och Konsums hyllor om du frågar en ölgourmé.
Ett exempel är Kaggen stormaktsporter. Idag klassat av världens öldrickare som världens bästa öl.
- Kaggen stormaktsporter är betygsatt av 66 000 ölälskare runt om i världen och har nu passerat trappistölet Westvleteren, säger Thomas Husing ordförande i Malte som arrangerar festivalen.
Men smakar det så kostar det.
- De finns bara ett litet antal flaskor. De är på 25 centiliter och säljs på en stockholmspub för 480 kronor flaskan.
Den som så önskar kan få smaka det famösa ölet i Söderbärke, men det ingår inte i det ordinarie sortimentet. För att få smaka de tre senaste årgångarna och bara tre centiliter av varje årgång måste du betala ett par hundralappar extra.
- Det blir en speciell provning av Kaggen stormaktsöl under ledning av bryggmästare H G Wiktorsson som gjort ölet, berättar Husing.

Sporthall för fat

Genom att ölprovningen nu inte bara är begränsad till Folkets hus kan Malte ta emot flera gäster. Folkets hus blir nu flaskbar och Aktivitetshallen blir fathall. Det finns inte mindre än 140 sorter som erbjuds till provning.
I år kommer deltagarna att tillsammas rösta fram bästa ölet. Bästa ölbryggaren får utmärkelsen Guldskummet. Beviset på den värdigheten är glaskonst av Lotta Stål i Vanhäll.
- Det är ett pris som kommer att delas ut årligen i fortsättningen, säger Husing.
Dessutom blir det seminarier med anknytning till denna ädla dryck.
Else-Marie Strese från genbanken i Julita gård ska berätta om humlets historia i Sverige. Filosofie doktor Jan Tejbrant från Biovitrum ska öka förståelse för humlets kemi. En inte så oväsentlig del i ölframställningen.
Den som sedan har magen full av provade sorter kan köpa en t-tröja designad av grafikern och illustratören Christer Themptander. Ett plagg som garanterat framhäver ölprofilen och visar vem du är.

CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Ölfestival - Är öl en seriös kulturdryck jämförbart med vin?
Säg din mening här!

Mer läsning

Annons