Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förmånen skall beskattas enligt skattenämnd

Annons

En företagare i Smedjebacken får skatta för ”fri tillgång till husbil”. Detta efter en skattetvist mellan Skatteverket och företagaren. Nu har tvisten avgjorts i skattenämnden och företagaren får nu skatta för husbilen som förmån. dessutom ett skattetillägg då den ”fria husbilen” inte tagits upp i deklarationen.

Ärendet har överklagats såväl av företagaren som av Skatteverket och totalt debiteras företagaren nu på ytterligare 31 111 kronor efter nämndens beslut.
Dels tillgodoräknas företagaren ett antal arbetsresor, men han får samtidigt pålagt 100 000 kronor för förmånen av den ”fria husbilen”.

Straffskatt

Hundra tusen anses av nämnden som skäligt då mannen fritt kunnat använda bilen som var skriven på hans för tillfället vilande firma.
Till detta kommer ytterligare 40 procent i skattetillägg av den i självdeklarationen undanhållna husbilen. Det som tidigare kallades straffskatt.
Mannen å sin sida hävdar att bilen enbart använts för resor och boende i samband med hans arbete.

Norrlandsresor

Detta är inget skäl ur skattesynpunkt. Om han har tillgång till bilen så är det en förmån som skall tas upp i deklarationen.
Däremot går skattenämnden mannen till mötes på flera punkter när det gäller arbetsresor. mannen hävdar att husbilen använts för att åka till Norrland för att titta på jobb.
Det gör att den slutliga upptaxeringen slutar på drygt 30 000 kronor.

CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons