Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första helgen i augusti - men manskap behövs

/
  • Jan Hammarlund och Anne Feeney tar plats på Gamla mekens scen tillsammans i kväll.FOTO: CHRISTER NYMAN

Annons

Årets enda framträdande av Anne Feeney i Smedjebacken sker i kväll på Gamla meken. Feeney är numer välkänd som artist i Smedjebacken.
- Förutom Stockholm är det nog Smedjebacken plats jag haft flest framträdande i, säger hon i det tillfälliga hemmet i Morgårdshammar.

Det blir en hel rad nya sånger och gamla sånger som inte hörts i Smedjebacken berättar Anne Feeney från Pittsburgh i USA. Hon har en ny CD inspelad.
Hon har regelmässigt besökt Smedjebacken varje sommar de senaste åren genom maken och konstnären Julie Leonardsson.
- Det är nämligen så svårt att få Julie till USA under den svenska sommaren, skrattar hon men ser inte ut att vantrivas i Sverige.
Den här sommaren har vistelsen blivit extra lång i Sverige och Smedjebacken berättar hon.
- Jag är här från den 19 juni till den 14 augusti i år. Så länge har det inte varit något år tidigare.
Under sommaren blir det en rad framträdanden i Sverige. Nu är redan Peace and love i Borlänge och Trästocksfestivalen i Skelefteå avklarade för hennes del.

Jan Hammarlund

- Men det är betydligt mindre hektiskt med framträdande i Sverige jämfört med hur det är i staterna, förklarar hon. Där blir det mellan 200 och 250 dagar per år som jag jobbar.
I år har hon sällskap på Gamla meken av Jan Hammarlund. Det blir några nummer tillsammans. De båda har visor från ett ”underperspektiv” i sin repertoar. Så de ligger ganska nära varandra musikaliskt.
- Jag hörde Anne Feeney vid ett tillfälle och eftersom jag är arrangör också så tog jag kontakt och ville engagera henne. Då sade hon att hon skulle göra det om de kunde sjunga tillsammans.

Köpenhamn nästa

Där uppstod den yrkesmässiga relationen.
- Nu har jag bett Anne översätta mina sånger till engelska. Jag vill inte göra det själv utan vill att någon som har engelska som modersmål gör det.
Det arbetet håller de båda på med nu. Det är därför som de nu också kommer att förenas på scenen på Gamla meken.
Nästa gång det sker blir på European social forum i Köpenhamn. Dessa forum hålls runt om i världen. Det är evenemang som hålls av kvinno- och fredsgrupper som motvikt till världshandelsorganisationen WTO.


CHRISTER NYMAN

Mer läsning

Annons