Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första i sitt slag i Norden

Annons

Det finns stora möjligheter för Smedjebacken att i ännu högre utsträckning leva upp till sitt namn. Smedjebacken kan bli landets och Nordens första ort med smidesutbildning i gymnasieform.
VBU ser nu över möjligheterna att utbilda smeder tillsammans med Ann-Kristin Treard. Till hösten 2009 kan dagens åttondeklassare erbjudas utbildningen. Om VBU:s direktion ger sin välsignelse.

Det är redan idag mycket som är bäddat för en smidesutbildning i Smedjebacken. Föreningen Våga smida har jämnat marken. Gamla valsverket repareras nu och ska ge det utrymme som behövs.
-- Det finns en otrolig kapacitet i den här lokalen och vi har haft ett antal år på oss att känna oss för vilka trösklarna är. Hur det fungerar med elever, säger föreningens ordförande Ann-Kristin Treard.
Just nu håller fasaden mot ån att repareras.
-- Detta hade över huvud taget inte varit möjligt utan den hjälp vi har från Ovako.
Redan till hösten ska de första eleverna komma. Det är elever från andra utbildningar i VBU som valt 100 timmar smide som tillval i sin utbildning.

Många vill

smida

-- Vi fick så många som ville ha smide som estetiskt tillval till hösten så vi tog då kontakt med Treard, säger Ronny Norrman administrativ rektor på VBU. Till hösten erbjuder vi en formgivningskurs som tillval. Det följs upp med ny kurs på 200 poäng till våren.
Det var det estetiska tillvalet för VBU-eleverna som ledde vidare till tankarna på en riktig gymnasial smidesutbildning. Den första i sitt slag i Norden. Smidesutbildningar finns, men inte för gymnasieelever. Den utbildningen kan först väljas till hösten 2009 om VBU-direktionen beslutar sig för att göra satsningen.
Det kan bli mer än så förklarar Norrman.
-- Gymnasieutbildningen kan också följas upp med en påbyggnad, men det beror på vad regeringen är på väg att besluta. Just nu är det stopp för att inrätta nya kvalificerade yrkesutbildningar.
Idag har utbildningen av smeder bara nått planeringsstadiet. Ann-Kristin Treard och VBU,s bildlärare håller på att forma kursinnehållet.

Passar bra i

Smedjebacken

Det finns en klar vilja hos Ann-Kristin Treard och Ronny Norrman att ha den här utbildningen i Smedjebacken.
Eftersom det är fritt att söka utbildningar i hela landet, och i Norden, kan det betyda mycket för Smedjebacken som studieort.
-- Det betyder att vi får hit elever och de ska bo här, säger Treard. det ställer en del krav på boende.
I dag gapar hålen i väggarna till det forna valsverket. Trasiga tegel ersätts och väggen lappas. Administrativt finns också en hel del hål att lappa igen. Den viktigaste är kanske rätt kursinnehållet.
-- Det är en grundläggande fråga att ta ställning till vad som är yrkesrollen för smeden i framtiden. Jag tror att han måste ha en bred kompetens. Han kan inte bara hålla på med konstsmide. Han måste hantera plåt och svets också, spekulerar Ann-Kristin Treard.


CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se


Mer läsning

Annons