Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gick hem i protest mot löneskillnader

/
  • -- Underhållspersonalen ställer upp för att det ska funka när vi startar vecka 32 och därför får dom lite mer betalt, säger Roger Karlsson, tillförordnad platschef på Ovako.FOTO: ANNA ENBOM

Annons

Underhållspersonal på Ovako får 5000 kronor extra per vecka för att arbeta under semestern. Det har lett till att anställda gått hem från arbetet i protest. Ovakos sommaruppehåll började i går. Fram till vecka 32 kommer driften att vara nere och underhållsarbeten kommer att göras.
- Det är ett omfattande underhåll. Vi byter ut gamla maskiner. Det är stora, tunga grejer, säger Roger Karlsson som är tillförordnad platschef.


Elektriker, mekaniker och annan underhållspersonal som är fast anställd på Ovako får 5000 kronor extra per vecka för att arbeta under kommande tre veckor.
- Vi behöver den här personalen eftersom dom har sån stor vana av våra maskiner, det går inte att ta in såna utifrån, säger Roger Karlsson.
- Dom skulle egentligen haft semester nu, men ställer upp för att det ska funka när vi startar vecka 32 och därför får dom lite mer betalt, fortsätter han.

Diskussion

Att underhållpersonalen får 5000 extra per vecka har lett till missnöje hos andra anställda.
- Det har varit en diskussion om varför vissa får och andra inte får, säger Roger Karlsson. Anställda har gått hem från arbetet i protest.
- Nån har gått hem för en vecka sen ungefär, jag vågar inte svara på hur många det är, säger Roger Karlsson. Han poängterar att driften inte har påverkats av att personal har gått hem.
- Det finns dom som sagt att vi inte kunnat köra, men vi har kört helt enligt planerna.

Inte tid

I nuläget har Ovako inte tid att ta tag i missnöjet bland personalen och det faktum att anställda har gått hem i protest.
- Det här handskas vi inte med just nu. Nu satsar vi på investeringarna. Vi får titta igenom vad som har hänt vecka 32 när driften har dragit igång, säger Roger Karlsson. Han poängterar att de extra 5000 i veckan är något som är har förhandlats fram för några månader sedan.

Internt

Roger Karlsson kan inte svara på om de som har gått hem har gjort det på eget bevåg eller om de har facket bakom sig. Bo Sjelin, klubbordförande för IF Metall på Ovako, vill inte uttala sig överhuvudtaget.
- Det här är någonting som vi hanterar internt, säger han.
Ingen annan facklig representant som DD talat med har heller velat uttala sig.

ANNA ENBOM

Mer läsning

Annons