Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här hittar du allt från nöje till bråd död

Annons

Lite vid sidan av allfarvägen 66:an går Gamla 65 eller som några också kallar Stockholmsvägen. Till skillnad från stora anonyma vägen ryms här både arbete, fritid historia, kultur och sägen. En bit av sommarsverige värt ett besök.

Det är inte många som ägnar den gamla landsvägen någon tanke. Inte de som tar den effektiva riksväg 66 för att snabbt nå sitt resmål i alla fall. Men parallellt med stora vägen går gamla landsvägen från Vanhäll mot Söderbärke. En väg genom det leende sommarlandet.
Här följer vägen Norra Barkens strand. Sällan mer än tio meter från vattnet. Här ryms det mesta. Sägen, andligt, historia, fritid, arbete och inte minst människorna som är en del av allt detta.
Allt på en sträcka av fem kilometer som löper parallellt med 66:an.
Bland annat kan man ta en sväng runt Mässtenen en plats för forntida pilgrimer och dödsdömda att fundera över sin förgänglighet. Mer om detta senare för i den nordligaste delen skördar Per-Örjan Önnemar fredligt sitt hö.


Bra skörd

Redan är hundra ton bärgat medan han vänder de sista tonen invid Vanbo såg.
- Det är bra skörd i år, konstatera han när DD stör honom i arbetet. Det är det sista regnen som gjort att det vuxit till sig bra.
Det är kommunens mark, kommunens gräs och kommunens foder till Väderbackens djur som ska tas omhand. Det är bara det sista som nu skördas. Ungefär fyrtio ton till av löshö behövs. Till detta kommer rullat hö som ställs ut till kor och får i hagarna.
Värmen gör att gräset kan torkas liggande och bara behöver vändas av Önnemar och hans traktor.
Vid Vanbo sågen står rader av travat av virke tätt. Också det en skörd. Den skörden kanske kommer till användning i andra änden av vägen vid landsvägen där Bergslagsbyn just nu anläggs med vägar och vatten.

På hoj runt sjön

Det är semestertider och fritidsfolket tar sig tid med den gamla landsvägen. Stora vägen är inget för de sommarfirare. Till dessa hör Björn Lindberg från Smedjebacken med följe. Tillsammans med ett gäng glada cyklister trampar de Barken runt.
- Den här turen började vi planera redan för ett år sedan, skrattar han.
De har startat från husvagnen vid Gladtjärn. Karl-Göran Jansson från Sandviken cyklar med och konstaterar att de gjort 17,4 kilometer när de gör lunchuppehåll vid Vanbo herrgård.
Frun Kerstin Lindberg har cyklat runt Norra Barken förr. Det var när hon var barnflicka som tolvåring på 50-talet. Med sitt tvååriga skötebarn cyklade hon runt sjön berättar hon. Turen var bara ett plötsligt infall.
- Resultatet blev en utskällning när vi kom hem, berättar Kerstin.

Hem och sommarnöje

Bara några tiotal meter från Erik Ståls hem och veranda ligger en 24-fotare i plast vid badbryggan. De förbereder båten för eftermiddagen. Trots att det är en båt med kojplats för fem ska den bli lekredskap på eftermiddagen.
- Det ska bli vattenskidåkning för barnen på eftermiddagen. Det kommer fler barn, säger han.
Äldsta barnet Ebba började sin vattenskidkarriär ifjol och nu är det lillebror Arvid som ska få prova.
- Det var bara svårt att komma upp ur vattnet, minns Ebba glatt.
Huset med egen badstrand och kajplats byggde Erik Stål för 12 år sedan. Huset är åretruntboende med sommarnöje skulle man kunna säga.
- Vintrarna är inte lika roliga, men det är lite liv då med. I vintras kom det hela busslaster med skridskoåkare till herrgården. Så visst är det liv här då med.
Paul Lythi lite längre söderut på vägen är i liknande göromål som Stål var för tolv år sedan. Han bygger ut en gammal stuga på 40 kvadrat som han köpte för tre år sedan. Huset var ett ruckel enligt Västeråsaren Lythi. Nu ska ena gaveln byggas ut med 50 kvadratmeter till. Tillbyggnaden får helglasad gavel mot sjösidan.

Plats för själasörjning

Lythi är schweizare och kom till Västerås och dåvarande Asea 1960.
- Jag trivs här uppe med lite mer kuperat landskap. Här stannar blicken upp vid bergen. Den försvinner inte bara i fjärran.
Längre söderut i Larssveden gör anläggningsmaskiner plats för nya bostäder. Det vore fel att kalla den lilla vägstumpen vid sidan av stora vägen för dött område.
Lite död måste vi dock redovisa genom att återkomma till Mässtenen som numer har blivit en andlig plats för Norrbärke- och Söderbärke församlingar.
Här gavs en sista själasörjning till dödsdömda på väg till avrättningsplatsen lite norr om stenen. Numer används inte avrättningsplatsen men väl Mässtenen.

CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons