Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helga Lindberg har varit medlem i 66 år

Annons

Det är 100 år sedan Smedjebackens Socialdemokratiska Kvinnoklubb bildades.
Det firades i helgen, och under träffen deltog den medlem som varit med längst i kvinnoklubben - Helga Lindberg som varit medlem i 66 år.

Kvinnoklubbens 100-års jubileum uppmärksammades när s-kvinnorna i Dalarna samlades i Smedjebackens Folkets hus för sitt årsmöte.
- Det är så jag ryser när jag ser er här framför mig, sade Gunilla Nygren från podiet när hon talade till de närvarande seniorerna, däribland Helga Lindberg.
- Utan er hade Smedjebacken inte varit vad det är i dag, sade en annan av talarna.

12 februari 1908

Smedjebackens socialdemokratiska kvinnoklubb bildades 1908. Väldigt tidigt för att vara en kvinnoklubb, och bara drygt ett år efter att Arbetarekommunen i Smedjebacken bildades. När arbetarekommunen hade offentligt möte i Godtemplarlokalen i By den 12 februari 1908, gick en särskild uppmaning ut till kvinnor att delta. Uppmaningen fick genomslag och lokalen fylldes till övervägande del av kvinnor. Kvinnoklubben i Smedjebacken var bildad och engagemanget från kvinnorna stort. 1909 var klubben till exempel delaktig i bildandet av en andelsförening för mjölkdistribution i Västansjö.
Men kvinnoklubbarnas uppkomst sågs inte med blida ögon i alla läger. Och mot detta riktade sig kvinnoklubben när de 1908 fick ett långt brev publicerat i medlemstidningen Morgonbris. Där argumenterade de för vikten av att få bildning och att delta i samhället. Det var ju kvinnorna som uppfostrade barnen och deras klarsynthet var därför viktig:
”Den som skall uppfostra måste ha sinnet öppet och blicken klar, måste äga bildning och kunskap samt framförallt äga ett mål” stod det i Morgonbris.

Varannan damernas

Under de första 50 åren är dock kvinnorna dåligt representerade i maktens rum. Först på 70-talet börjar det hända saker, och kvinnoklubben får sin första representant i kommunstyrelsen. På 90-talet kommer det stora genombrottet med ”varannan damernas” på valsedlarna, vilket förändrar fullmäktiges sammansättning markant.
Och 1996 intar Lena Ludvigsson Olafsen som första kvinna posten som kommunstyrelsens ordförande.
ANDERS BJÖRKLUND

Mer läsning

Annons