Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hittades skadad efter en timme

Annons

En rullstolsburen 80-årig kvinna glömdes på toaletten på Allégården.
När hon, efter över en timme, blev ihågkommen hade hon ramlat framstupa och slagit upp ett ögonbryn, brutit båda armarna och hade skelettskador på ett ben.
Händelsen är nu anmäld till Socialstyrelsen för granskning.

Händelsen inträffade på Allégården i Smedjebacken i juli i år. Olyckan inträffade när den rullstolsburna kvinnan gjorde ett toalettbesök efter frukosten. Personalen hjälpte kvinnan till rätta på toalettstolen och fäste även ett fallskydd.

Andra sysslor

När det var gjort började personalen sköta andra sysslor. En av de båda vårdarna gick även av sitt arbetspass under tiden kvinnan var på toaletten.
Den andra vårdaren var dessutom upptagen med att ringa ut ersättningspersonal på grund av att det fattades folk till den kommande natten.

Glömdes bort

Kvinnan hade cirka 10.30 satts på toaletten. Hon hade också en gång efter detta tillfrågats om hon var klar. Svaret från kvinnan var då nekande.
Efter detta glömdes kvinnan bort. Först 11.45 kom personalen ihåg att kvinnan var kvar på toaletten.
När 80-åringen återfanns låg hon framstupa på golvet och fallskyddet var öppet.

Skador

Kvinnan hade slagit upp ett ögonbryn och hade smärtor i en arm varför läkare på vårdcentralen kontaktas. Läkaren syr kvinnans ögonbryn och skickar patienten på remiss till röntgen i Ludvika.
I Ludvika konstateras att kvinnan brutit bägge armarna och hon remitteras vidare till Falu lasarett.
Först strax före midnatt kommer så kvinnan tillbaka till Allégården.

Till röntgen

Dagen efter har kvinnan smärtor i höger underben och får göra ny resa till Falun för röntgenundersökning och gipsning. Den här gången för skelettskador på underbenet.
Det fallskydd som skulle hindrat fall har undersökts efter händelsen, men det har inte upptäcks några brister med skyddet.
CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons