Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högrev och morötter i smedjebackskockarnas vinnarrecept

/

Annons

Smedenskolan vann. Marginalen var hårfin enligt domarna, men smedjebackskockarna stod ändå som slutsegrare. De vann gillande både hos den handplockade juryn och bland allmänheten som provade rätterna.
- Det var första gången som både en enhällig jury och folkets röst hamnade på samma kocklag. Det känns roligast, säger Jens Eriksson.

Uppdraget var att göra husmanskost. Ingredienserna skulle vara högrev och tre olika rotsaker. Det vill säga tämligen enkla ingredienser i matsammanhang, men bra representanter för vardagkost. De tävlande lagen fick också erkännandet från domarna, att man var kunniga att hantera enkla råvaror.
- Annars vill ju de unga gärna hålla på med väldigt speciella rätter, sade domaren Sven-Åke Larsson som bland annat är tränare för kocklandslaget.
Möjligen kan han här i Smedjebacken haft ett halvt öga öppet för rookies. Nya tävlande för Sverige. Därom vet bara han själv.

Billigt kött

Högreven är ett billigt stycke nötkött.
- Det är enbart ett kokkött. Ett segt kött som kräver lång koktid. Vi kokade den i två timmar, berättar Victor Svensson.
Köttbiten fick alltså koka två tredjedelar av den utmätta tävlingstiden som avslutades 12.00 på lördagen.
- Den ska bli så lös så det går äta den med en sked, förklarar Jens Eriksson.
Om köttet tog tid var de andra delarna på tallriken rena snabbmaten i ordets egentliga bemärkelse. Som rotfrukter valde laget att använda morot, palsternacka och potatis.
- Vi strimlade med fint och de kokade bara fem minuter till de var mjuka, säger Ellinor Aspö.
Aspö berättar att hon var med som medhjälpare från början, men under tävlingen blev hon en i laget. Hela laget nickar instämmande. Lite knorr på anrättningen blev det ändå.
- Vi hade rotsakerna inbakade i en omelett, säger Aspö.
- Vi ville ju undvika en ren mormorskost, förklarar Svensson.

I soporna

Men till detta skulle också ett bröd bakas. Här låg de största svårigheterna för laget.
- Först bakade vi ett morotsbröd, men det blev för löst på grund av moroten. Dessutom hade det blivit tårta på tårta med morot bland våra rotsaker, säger Victor Svensson.
Brödet hamnade bland soporna. Det ersattes med ett fastare bröd. Kockarna ville att den mjuka maten skulle kompletteras med ett hårt bröd. Det här fastare brödet smaksattes med olivolja och lite salt för att framhäva smaken.
Så ser ett vinnarrecept ut för kockar som går sitt andra år på köksutbildningen.
CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons