Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Hon är snabb!”

/
  • Nyrustad kan nu Kuriren visas upp på årets upplaga av Ångans dag. Här i aktern ser ni Rolf Eriksson, Sven-Inge Söderberg och Mauno Määttälä.FOTO: CHRISTER NYMAN

Annons

I år blir Ångans dag ännu större i antal fartyg räknat. Nu är nämligen Kuriren färdig att ta emot resenärer och blir den tredje ångbåten i Smedjebackens ångbåtshamn som nu har ångan uppe.
- Men det beror lite på hur vi kan få ihop besättningar, säger ångbåtsetusiasterna i hamnen.

Ångbåtsvännerna är nämligen i den situationen att de har mer flytetyg än manskap. För att alla båtar ska kunna köras krävs nämligen att alla ställer upp. Maskinister är det mest ont om. Gubbar som vet vilka kranar ska öppnas eller stängas och när det ska ske.
- Redan nu på fredag går vi dock ner till Söderbärke. Där ska vi göra lite reklam inför Ångans dag på Söderbärkemöljan, berättar medlemmarna i Barkens Ångbåtar.
Det är vice ordförande Mauno Määttälä, Rolf Eriksson och Sven-Inge Söderberg som är nere i hamnen.

Kraft i Kuriren

Den vardagliga omsorgen som sker nu på båtarna. Det mesta verkar dock vara mer eller mindre klart för det årliga evenemanget i hamnen. I år kan Kuriren nu visas i sin mer eller mindre forna prakt.
Alla båtar ska nu tura från Ångbåtsbryggan för de som är villiga betala en slant för nostalgitrippen som bara en ångbåt kan ge.
- Det är kraft i Kuriren myser, Määttäla. Det riktigt märks när man drar på.
Så var också ångaren Kuriren en av de snabbaste båtarna i sjösystemet när hon en gång var i trafik.
Det är det som nu ska kunna återupplevas.

Rundturer för alla

- Kuriren tar 12 personer och Harge lika många. Lilla vackra Ewa tar tio ombord, säger Määttälä.
Ångans dag hålls första helgen i augusti, men redan ny till Söderbärkemöljans öppnande så finns det alltså möjlighet att se Kuriren stäva ut från hemmahamnen i Smedjebacken.
Under Ångans dag blir det turer för allmänheten på cirka 20 minuter. Rundturer från och till ångbåtsbryggan.
Vidare kommer som tidigare om åren Ångans vänner att visa sina mindre hobbymaskiner i hamnen. Ångloket från lokstallet kan köras om det finns tillräckligt med besättningar. Det är nämligen så att lokföraren Olle Ridelius är maskinist på båt också.
Trots maskinistbrist så kommer det att ljuda från ångvisslor den 2 augusti. Frågan är bara hur många.

CHRISTER NYMAN

Mer läsning

Annons