Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinesisk handelsdelegation begeistrade över bären

/

Annons

Blott Sverige svenska blåbär har och månne de också är underskattade av oss svenskar?
Hur som helst var det den vackra naturen som gjorde mest intryck på den kinesiska handelsdelegation som rest runt i södra Dalarna. Under besöket gjordes en liten avstickare till Malingsbo mellan företagsbesöken.
- När några av kinesiskorna hittade några blåbär höll det på att spräcka programmet. Det gick nästan inte att få dem från skogen, säger Alf Arvidsson koordinator för utbytet.

Kinesernas besök var en svarsvisit efter att företagare och kommunfolk gjort ett besök i Zhongshan, Kina i april.
- Det gäller att knyta kontakterna. Man märker att det redan är stor skillnad sedan den första kontakten, säger Alf Arvidsson. Det här är ett förtroendeskapande utbyte.
Besöken har gjorts i Avesta, Hedemora och Smedjebacken. På fredagen avslutades med ett studiebesök i värmeverket på Ovako i Smedjebacken, ett besök för att titta på energilösningar hos SEAB.
Trots intressanta företagsbesök med intressanta miljösatsningar var det den svenska naturen som har gjort det största intrycket på kineserna.
- Det är oerhört vacker natur och svenskarna är vänliga och snälla, säger Wang YongJing från Zhongshans handelskammare.

Energibesparingar

Industriell utveckling och driften i industrierna har är något som de nu tar med sig hem.
- Sverige har gjort imponerande saker när det gäller energibesparingar. I det avseendet är Sverige en förebild för oss..
Bland annat har man sett att renat avloppsvatten används i energi odlingar av salix. På så sätt skapa ny energi samtidigt med en miljövinst.

Blåbärsskog

Men så blev det ett mellanspel i den svenska blåbärsskogen.
- Vi gjorde ett besök i Malingsbo. När några av kinesiskorna hittade några blåbär höll det på att spräcka hela tidsschemat, säger Alf Arvidsson.
Kinesiskorna ville knappt lämna skogen efter den upptäckten: Det är skillnad mellan svensk husmanskost och svenska blåbär.

God mat

Liksom Leif Nilsson hade bekymmer med kinesisk mat fick gästerna samma besvär här i landet.
- Maten är god, säger Wang YongJing artigt, men det tar tid att vänja sig med den.
- Till nästa besök får vi ta och lägga om lite i programmet, menar Smedjebackens kommunalråd Leif Nilsson som inser värdet med det lilla blåbäret.

Mer läsning

Annons