Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen väljer att inte söka bidrag för valfrihetssystem

Annons

Omkring hundra kommuner har valt att söka bidrag för valfrihetssystem. Smedjebacken är inte en av dem.

Syftet med bidraget är att människor i framtiden ska få större möjligheter att välja leverantörer av socialtjänstinsatser. Till exempel hemtjänst, särskilt boende, missbrukarvård och färdtjänst.
Kommunerna kan använda bidraget för att utreda om de behöver ett valfrihetssystem, förbereda för ett valfrihetssystem, eller utveckla det som de redan har.

Socialstyrelsen

Tanken är att både privata och ideella organisationer ska kunna ansöka om att bli leverantörer av socialtjänstinsatser.
Och brukaren ska kunna välja om han eller hon vill ha tjänsterna från dem eller från kommunen. Bidraget kan sökas från socialstyrelsen fram till den 12 oktober.

Valfrihet

Socialnämndens ordförande Fredrik Rönning berättar att kommunen valt att inte söka bidraget eftersom det inte finns några planer på att ta in privata entreprenörer.
- Jag ser inte varför det skulle bli bättre av att vi använder våra skattemedel att genera vinst till privata bolag.
Han tycker att ordet valfrihet inte ska begränsas till att brukaren ska kunna välja vem som ska utföra tjänsten. Det viktigaste är att brukaren ska kunna vara med och påverka, och det arbetar kommunen för, säger han.
- Vi håller just nu på att göra en utredning som finansieras med statliga medel.

Hemtjänst

Utredningen syftar till att öka inflytandet för de som får hemtjänst. Lena Bergman jobbar med att ta fram förslag och planen är att det ska börja förverkligas den 1 december.
- Det kan till exempel handa om att brukaren vill skjuta på hemtjänsten en dag, eller byta städning mot nåt annat, säger Fredrik Rönning.


ANNA ENBOM

Mer läsning

Annons