Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Konst ska ställa frågorna. Inte ge svar”

Annons

- Jag vill visa olika sätt att använda konsten, säger Frans van Brugge.
Konstens möjligheter kan nu ses på utställningen av arbetslivets konst som samlats i Gamla meken. Vare sig det är väv att hänga på vägg eller linoleumsnitt avsett för boksidor.

Inte mindre är ett 70-tal konstverk av svenskt arbetsliv kan nu ses på Gamla meken. Till detta kommer det ett antal stolta fanor som en gång satt färg på 1 majtåg. Också det en konstart i praktisk användning.

Amelin och Ahlbäck

Centralgestalerna, Albin Amelin och Smedjebackssonen Johan Ahlbäck, är givetvis på plats. Utställningen visas i samband med seminariet om forskningen i konst i arbetslivet där de båda är forskningsobjekt.
Utställningen på Meken är öppen för allmänheten och här finns nu en hel del bilder från arbetslivet att ses. Inte bara av dåtida.
Här finns till exempel flera bilder av Ahlbäcks-pristagarna. Konstnärer som verkar idag ”i Ahlbäcks anda”.

Får ge svar

- Konsten skall ställa frågorna. Inte ge svaren, säger utställaren van Brugge i Gamla meken. Svaren på frågorna får forskarna ge om de kan.
Många av Ahlbäcks bilder, en del från byggnaden intill där de nu ställs ut, är inlånade från olika håll. Målningar som kanske inte visats så ofta för offentligheten.
En nygjord serie linoleumsnitt finns av norrmannen Knut Larsen. De är gjorda för att illustrera en bok som ges ut i augusti av LL-förlaget. Det är kraftfullt illustrerade bilder av skogsarbete.

En nyutgivning

Boken är en nyutgivning av Eyvind Johnsons Romanen om Olof i lätt-läst-serien. Också det konst i praktisk användning som inlednings vis nämndes.
Utställningen hålls öppen onsdags-, lördags- och söndagseftermiddagar under resten av april. Förmodligen kommer delar av utställningen att kunna ses en längre tid. En förlängning av tiden finns med i planerna.

CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons