Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver kommunen på kvarts miljon i vite

Annons

Arbetsmiljöverket går till länsrätten för att utkräva ett vite mot Smedjebackens kommun. Anledningen är att kommunen inte rättat till ett antal brister i skolans kök i Vad. Döms kommunen kan det kosta Smedjebacken en kvarts miljon kronor i böter.
Barn- och utbildningsnämnden har begärt förlängning av tiden för förbättringarna, men Arbetsmiljöverket backar inte.

Arbetsmiljöverket har hittat en rad brister i skolans kök i Vad. Bristerna har kommunen känt till en längre tid enligt verket. Arbetsmiljöverket beslöt redan den 28 oktober 2005 att riskerna skulle byggas bort. De skulle vara borta från och med den 1 maj i år i det föreläggandet.
Bristerna kunde förorsaka olycksfall menar verket.
I ett tidigare skede har kommunen redan överklagar verkets vitesbeslutet till regeringen, vilket enbart ledde till att en av åtgärderna ströks från verkets kravlista. Fem krav på förbättringar återstår efter regeringsbeslutet.
Kommunen har nu begärt att verket skulle ge mer tid till förbättringar. Anledningen är att antalet barn ökat kraftigt i Vad. Det betyder att ett helt nytt kök för åtta miljoner ska byggas.
Med hänvisning till byggnadstiden för det nya köket har kommunen begärt uppskov med Arbetsmiljöverket vitesföreläggande.
Den vädjan vill inte verket lyssna till utan går nu till länsrätten som får möjlighet att få vitet utdömt. Kommunen har nu tre veckor på sig att överklaga och gå till regeringen och be om nåd.


CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons