Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvaliteten på åldringsvården har skärskådats

Annons

Smedjebacken har tillsammans med Skinnskatteberg och Kungsör den bästa åldringsvården i landet. Ja, faktiskt hela Europa. Det är Sveriges kommuner och landsting som granskat kommunernas åldringsvård ur inte mindre än 21 perspektiv i en öppen undersökning. Man har granskat allt från hur medicinering sköts till om de gamla får stiga upp och lägga sig när de själva önskar.

Smedjebacken fortsätter alltså att sköta sitt goda rykte som kommun. Tidigare har man visat sig ha landets mest framgångsrika elever i gymnasieskolan. Den här gången håller man sig framme när det gäller att sköta sina äldre invånare.
I den nu publicerade undersökningen är Smedjebacken tillsammans med Kungsör och Skinnskatteberg bäst.
Det här bekräftar Maud Wikström, 78 år, som bor på det särskilda boendet på Allégården sedan två år tillbaka.
- Jag har en liten fin lägenhet. Jag har den hjälp jag behöver och det finns aktiviteter. Jag har glada människor som jag kan prata med, säger Maud Wikström vid vävstolen.
Det Maud Wikström tycker finns belägg för hos Sveriges kommuner och landsting. Där har man vägt och mätt kommunernas omtanke noggrant. Den här undersökningen har tidigare gjorts för ett år sedan, men nu har ytterligare aspekter på kvalitén lagts in.
Inte mindre än 21 olika saker har man skärskådat och vägt in i betyget till kommunerna.
- Det är 18 punkter som mäter kvalité. Tre som är resursfrågor, säger Irene Lindström på SKL.
- Vi har tittat på vilken information kommunen ger om äldrevård. Den sociala omsorgen som väntetider till särskilt boende. Är brukarna nöjda med boendet. Kan man lägga sig när man vill och stiga upp när man vill.
SKL har också granskat hur kommunerna sköter de äldres medicinering. Har en äldre människa förskrivning på mer än tre psykofarmaka? Har en på 80 år mer än tio mediciner? De här sakerna är negativa faktorer i äldrevården.
Man har också titta på om det blir mycket oplanerade resor till sjukhus och sker många dödsfall på sjukhus?
- Det är negativt för de äldre att skjutsas runt på detta sätt. Istället för att ge vården i sitt boende, säger Irene Lindström som fungerat som handläggare i den här breda undersökningen.
Tre frågor som SKL ställt gäller resurser. Det vill säga vårdpersonalens utbildningsnivåer.
I alla dessa frågeställningar sammantaget sticker Smedjebackens kommun ut som ett föredöme bland Sveriges kommuner.
Dessutom så har undersökningen jämfört den upplevda hälsan bland Europas äldre. Sverige är det enda landet i Europa där mer än hälften av de äldre upplever sig ha god eller mycket god hälsa.


CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons