Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lär känna din kommunpolitiker (6)

Annons

Lär känna din kommunpolitiker. De närmaste veckorna presenteras män och kvinnor i kommunfullmäktige.
I dag avslutas artikelserien med att vi möter Birgitta Bolin.

När började du med politik?
- För 6 år sedan stod jag och en kollega utanför kommunhuset och pratade om att man borde engagera sig i kommunpolitiken. Då var det en som ropade: "Birgitta, skulle du kunna hoppa in som reserv i Kulturnämnden?" Då kunde jag inte säga annat än ja.

Är det lönsamt att vara politiker?
- Nej. Det tar jättemycket tid att förbereda sig inför ett sammanträde, beroende på hur insatt man vill vara. Jag lägger ner flera timmar på att läsa in handlingarna, sen träffar jag mina partikollegor och diskuterar. Ersättningen är en hundralapp.

Tycker du att du har en stor möjlighet att påverka?
- Jag upplever att vi kan påverka beslut både formellt och informellt. Informellt genom att skaffa kompisar bland de andra politikerna, prata och lobba.

Hur ofta skiljer åsikterna sig åt mellan partierna i fullmäktige?
- I kommunfullmäktige kan det bli hetsiga konfrontationer. Folk vet att det går ut i radion och passar kanske på att plocka politiska poäng. Men innan kommunfullmäktige så har ärendena gåtts igenom i kommunstyrelsen och en massa nämnder. Deras möten är inte offentliga så där vågar folk prata och ha diskussioner, där är det inte alls lika hetsigt.

Vad ska du göra i sommar?
- Åka båt. Vi har en båt i Barken och det är jättehäftigt, jag älskar vatten. Jag och mina vuxna barn tycker att det är roligt att åka i en stor badring efter båten. Men nu har vi tagit båten på släp och befinner oss på Västkusten.

*****
FAKTA: Birgitta Bolin
Ålder: 53
Yrke: Utvecklingspedagog
Bor: Smedjebacken
Familj: Man, tre vuxna barn och ett barnbarn: Folke
Intressen: Trädgård, pyssla om katten och umgås med vänner
Parti: Centerpartiet
*****

ANNA ENBOM

Mer läsning

Annons