Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Watz värnar om ett eget boende

Annons

I dag finns bara en eller två personer i Smedjebacken som kan kallas hemlösa. En del i den här förbättringen har Lars Watz som arbetar som boendestödjare. Han är stödet när det är på väg att ”gå åt skogen” med rätten att bo kvar.
- Ett hem är ju grundfundamentet som alla måste ha för att fungera socialt, säger Watz.

Lars Watz gör tydligt att han inte ensam bättrat Smedjebackens siffror på hemlöshet. Här finns många delar i det sociala som ska samverka. IMM, integrerad missbrukarvård är en del.
- Det är ett helt team som arbetar på olika sätt med det här som mål, säger han. Det är inte en persons arbete. Det finns en rad människor med olika uppgifter som ska lösas och det ger tillsammans ett resultat. Att säkra boendet och därmed socialt bra liv. Samarbetet går nu väldigt smidigt i Smedjebacken tycker Watz.

Störda grannar

Boendestödjare är hans titel och roll. Han rycker in när grunden för ett socialt välordnat liv håller på att ryckas undan på grund av någon form av misskötsel.
- Oftast är det störda grannar och hyresskulder som indikerar att det finns början till ett problem.
Arbetet innebär mycket hembesök.
Under fjolåret fick 21 vuxna stödet. 19 av dem betecknas som tunga missbrukare. Boendestödjaren är ett projekt på två år, som påbörjades i fjol.
- Jag möter bara positiva reaktioner. De jag möter upplever mej inte som ett hot. Jag har ingen myndighetsutövning och då upplevs jag inte som något hot. De ser mej som ett stöd.
- Det har inte ens förekommit hot i samband med att klagomål om störningar har tagits upp bland de störande.
Bakom ett tungt missbruk finns också en människa som behöver hjälp menar han.

Medlare

- Det är en människa vi arbetar med i första hand. Inte en missbrukare.
Watz blir den boendes stöd i kontakterna i första hand med den största hyresvärden Bärkehus. Trots att han första året också jobbade åt Bärkehus blir han nu en medlare mellan den boende och Bärkehus.

Inte vräkning

Inte ens obetalda hyror är omöjliga att lösa.
- Det går att göra en plan för betalning så att det inte går till vräkning. De är glada över att få hjälp ur en situation som de upplever att de fastnat i.
Boendestödjare Watz arbeta nu fram till projekttidens slut i oktober. Blir det en permanent tjänst i kommunen?
- Det handlar om pengar förstås.
Jag ser i alla fall värdet i det jag gör. Det har varit mer än fullt upp.

Mer läsning

Annons