Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många brister upptäckta - Myror har hittats i köket på Solhyttans förskola

Annons

Solhyttans förskola och Kyrkskolan i Söderbärke har fått en rad anmärkningar på sina kök. Personal har inte hårskydd och smuts förekommer. Gamla matrester har upptäckts. Sopkvastar och borstar har varit smutsiga.
De här, och många andra, bristerna avslöjades i februari vid inspektion. De flesta bristerna har nu rättats till visar ny kontroll i april.

Inspektionsrapporten från februari månad är en både lång och dyster läsning. Den pekar på smuts, slarv och olämplig hantering av livsmedel där skolbarnens mat tillreds.
Personalen har inte använt hårskydd som krävs i hantering av livsmedel. Däremot har de burit ringar och smycken vilket inte är tillåtet. Det har inte funnits separata platser för arbetskläder och privata kläder. Livsmedel har förvarats i omklädningsrummet. Råvaror har förvarats på golv. Otäckta livsmedel har förvarats i torrförråd och kylar. Dokumentation över temperatur på mat som levererats har inte förts.

Ohyra påträffades

Myror hittas i Solhyttans kök.
Undermålig rengöring av inredning, tvättställ och golvbrunnar. Olämplig luftcirkulation som gör att extremt mycket damm samlas i köket i Kyrkskolan.
Bristerna noterades av Smedjebackens livsmedelsinspektör i mitten av februari. Listan skulle kunna göras mycket längre. Det är brister som pekar på oprofessionell hantering i köken.
- Det är många småsaker men också en del allvarliga brister, tillstår kommunens livsmedelsinspektör Malin Lundgren.
Nu har ny kontroll gjorts så sent som den 11 april. Den visar att mycket har bättrats. Malin Lundgren var nöjd efter sitt sista besök i de båda köken.

En del kvar att göra

- Många småsaker har rättats till. Det finns den del saker kvar att göra. Förbättringar som kräver investeringar. Jag är nöjd bara jag får en åtgärdsplan för att rätta till dessa saker inom rimlig tid.
En sådan sak är dammet som samlas i ”extrem mängd” i Kyrkskolans kök. Det har tillfälligt löst genom ommöblering, men lösningen är inte helt tillfredsställande berättar Malin Lundgren.
- Genom att ventilationen blåser ut från köket så kommer det luft från orena utrymmen in i köket. Det här kräver därför förmodligen en ombyggnad och kan ta lite längre tid.
Den nya rapporten om tillstånden i de båda köken är ännu inte skriven. Det blir en del kvarstående ”avvikelser” som brister heter på livsmedelslagstiftarnas språk i den nya rapporten.
Med löfte om bättring vilar miljö- och byggnadskontoret tills vidare på hanen.

CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons