Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mästarprov på smide visas på Gamla meken

Annons

Under Nordiska Mästerskapen i smide i september representeras Sverige av landets första och hittills enda kvinnliga mästersmed i Norden. Alltså kvinna som avlagt sitt prov som värdig mästare. Det är Therese Johansson i Götene.
Redan nu finns hennes mästarprov, ursprungligen var tänkt som gesällprov, att ses på Gamla meken i Smedjebacken.

Beviset på Therese Johansson mästarvärdighet är en brudklänning med tillhörande brudbukett. Den är tänkt bli hennes egen och givetvis är det i järn.
- Jag sade mest på skoj när jag gick på utbildningen i Steneby att jag skulle göra en brudklänning som gesällprov. Därför att någon där skulle fria till mej. Men det var ingen som friade, skrattar Therese Johansson.
Det blev iallafall så att gesällprovet blev den klänning som nu finns på Gamla meken. Ett gesällprov som också höll för att ge mästarvärdigheten skulle det visa sig.

Mest sagor

Det finns en rad berättelser om kvinnliga rustningar, men det mesta verkar vara sagor berättar Johansson.
- Jag började forska lite i vad som fanns av kvinnliga rustningar och det enda jag hittade var att drottning Christina en gång burit sådan. Det var en manlig romersk rustning som hon bar ovanpå en klänning. Den rustningen bar hon vid ett spel där hon själv deltog.
Kvinnliga rustningar är alltså mer en myt än verklighet, men det avhöll inte den kvinnliga smeden Johansson från sin plan.
- Jag ritade då en som jag skulle vilja ha på mej. Det skulle vara en som var helt ur tiden, men skulle kunna bäras under vilken tid som helst.

Ormar inspirerade av runor

Harnesk och brynjekläde blev resultatet. Smidet består av ormar inspirerade av runor som ornament och leder för att komma i och ur rustningen. Till detta kroppsnära plåtar.
Allt avsett, att så som drottning Christina bar sitt harnesk, bäras över en klänning.
Något vardagsplagg är det inte.
- Jag har haft den på mej bara tre-fyra gånger. En gång gick jag med den på en catwalk under en modevisning i Köpenhamn. Där kom lilla knubbiga jag bland alla spagettismala modeller. Det var ingen annan som kunde bära den.
Den här bröllopsklänningen har nu i veckan kompletterats utställningen.
- Jag är så glad att vi fick visa den, säger Ann-Kristin Tréard. Den har i stort sett bara visats när Therese själv varit med.

Mästare och elever

Smidesutställningen pågår till och med då Nordiska mästaren ska koras. Det finns smide allt från mästare till Bergaskolans elever som gjort arbeten under tillfälligt studiebesök.
Sista helgen i september ska NM i smide avgöras. En smed är uttagen att representera varje land i varje klass. Klasserna är mästare-, gesäll- och en allmän klass. Therese Johansson är den svenska mästaren. Utsedd efter en landsomfattande kvalificeringstävling.
- Först när vi blivit presenterade och står vid städet för vi veta uppgiften och hur lång tid det får ta. Man blir lite nervös, säger Therese.
Domare blir Peter Parkinson. Världskänd smed och lärare vid ett smidesuniversitet i England.

CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons