Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer än hälften av företagets anställda drabbas

/
  • Så sent som i våras tog Kristoffer Andersson, Andreas Danielsson och Per-Olov Viklund på sig ledningen av metallklubben. Nu står de inför en tung förhandling.FOTO: CHRISTER NYMAN

Annons

En drastisk nedgång i order och ingen utsikt till bättre orderingång. Det är skälet till att Pullman Ermator varslar drygt hälften av sina anställda i Smedjebacken. Varslet gäller såväl kollektivanställda som tjänstemän.
- Inget område är fredat, säger Tomas Otterberg som är produktionsansvarig.

Som i många andra branscher har vändningen kommit snabbt på Pullman Ermator. Första halv-året i år kunde de första tecknen skönjas.
- Då kom inte den ökning i efterfrågan som var väntad, men det var först nu i oktober som nedgången kom, säger Tomas Otterberg i företagsledningen.
I reda siffror har försäljningen sjunkit ner till under en femtedel av det normala. I fredags kom så chockbeskedet om varslet till de anställda.
- Vi hade väntat det, men inte att det skulle bli så många, säger metall-klubbens tre företrädare.
Det är en trio som så sent som under våren tog på sig klubbarbetet utan att någon blev egentlig ordförande. Det är Kristoffer Andersson, Andreas Danielsson och Per-Olov Viklund.

Låg stämning

- Det är låg stämning här nu, säger de tre.
Fjorton på kollektivsidan drabbas av varslet. Åtta tjänstemän.
- Vi trodde inte det skulle bli mer än åtta hos oss som skulle varslas, säger Kristoffer Andersson. Vi trodde också att varsel skulle dröja till in i januari.
Under den senaste tiden har minskningen i produktionen märkts genom att inköpen till Pullman Ermator minskats.
- Nu är det helt stopp på inköp hos oss och vi producerar bara på det vi har i lager.
Sedan oktober månad har det varit en drastiska nedgång berättar Otterberg. Han är just nu nere på en mässa i Dubai, tillsammans med vd Torbjörn Bengtsson, för att hitta nya kunder.
- Efterfrågan har gått ner drastiskt, säger han. Vi kar varit i kontakt med våra storkunder för att stämma av. De ser inte nedgången som tillfällig. Därför tvingats vi till ett så drastiskt varsel.
- Vi är här nere nu för att göra vad vi kan för att mildra situationen.

Sist in - först ut

Redan nästa vecka på onsdag blir det förhandlingar med tjänstemännen. Inget datum är spikat för de kollektiv anställda, men de väntas ske samma vecka.
Totalt 43 anställda finns i Smedjebacken. Ungefär hälften är bosatta i Smedjebacken respektive Ludvika. Det finns ytterligare en Pullman Ermatoranläggning i Gällö sex mil söder om Östersund. Där har inga varsel drabbat ännu. Otterberg vill inte säga något om Gällöfabriken.
- Inte innan vi pratat med personalen där. De har en annan produktion, men det gäller att ingen del av företaget är fredad, säger Otterberg.
Förhandlingssituationen på kolliektivsidan är att sist in är först ut.
- Sedan blir det uppsägning med återanställningsavtal. Så får vi hoppas att efterfrågan börjar ta fart snart igen och de kan komma tillbaka, säger de tre i metallklubben.

Mer läsning

Annons