Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio miljoner ska sparas nästa år

/

Annons

Skolförvaltningen måste säga upp var tionde anställd. Nästa år försvinner därför 36 personer som i tid motsvarar 32 heltidstjänster.
- Det är nödvändigt för att dels klara nästa års budget och årets underskott som ligger på 4,5 miljoner, säger förvaltningschef Anders Hjelm.

Knapphetens karga stjärna lyser över barn- och utbildningsförvaltningen. Till nästa år måste kostnaderna skäras ner med totalt åtta eller nio miljoner. Det kan också bli mer.
- Men som vi bedömer räcker det för närvarande. Vi har dock beredskap för ytterligare minskningar, säger Hjelm.
Det är tidigare välkända ingredienser som ligger bakom underskottet i räkenskaperna. Främst de interkommunala kostnaderna för barn som går i skola i andra kommuner.

Röda siffror

Årets överdrag på 4, 5 miljoner och inga höjningar av ramarna till nästa år gör att den ekonomiska kompassen bara pekar i en riktning. Med en dåres envishet.
De röda siffrorna ut en konkret verklighet. De fem första blir uppsagda redan den 15 december.
- Det är personer med en uppsägningstid på två till fem månader, säger Hjelm.

36 sägs upp

Totalt berör den här besparingen 36 personer och deras arbetstid motsvarar 32 heltidsjobb.
Alla kategorier inom förvaltningen berörs. Ingen går fri. Barnskötare, förskollärare, lärare, assistenter och administrativ personal.
Det är ett stort ingrepp. Tio procent eller var tionde anställd blir uppsagd.
- Men vi är inte ensamma i länet om det ska vara någon tröst, säger förvaltningschefen. Vi får göra det bästa av situationen.
Det här betyder att barngrupperna blir större. Smedjebacken har dock haft förhållandevis små grupper hittills påpekar Hjelm.

CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons