Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Njutningspåse ska visa vägen

/
  • En påse med lite goda råd och mycke nöje vill Milla Koukkari. Zelda Totth, Sandra Junttila, Emelie Forsgren och Malin Johansson ge sina kamrater i julklapp.FOTO: CHRISTER NYMAN
  • Barnmorskan Karin Koskelainen och UM,s Anna Nysten är glada över flickornas goda initiativ.

Annons

Oroande stor spridning av klamydia i Smedjebacken som fick tjejerna i klass 9 B att agera. Redan hade webb-redaktörerna sin hemsida Smedjebackskoll igång och nu såg de en mission i att göra något för säkrare sex mellan sina kamrater.
Resultatet blev en Njutnings-påse, med information om säker sex och några kondomer lagom till jullovet.

De fem tjejerna sitter samlade i soffan på Bergaskolans fritidsrum. De är klädda i svarta t-shirts med egen design av kondomer och uppmaningen till ha säker och skön sex.
Tjejernas idé om att göra något för de ungas hälsa sammanföll med skolans och ungdomsmottagningens. Skolans strävan till ökad livskunskap som nu startat på allvar och UM,s rådgivning till ungdomarna i bättre sex.
Svenska unga är sämst i Europa på att använda kondom visar någon utredning. Det ska nu tjejernas Njutningspåse kanske råda bot på. Så Smedjebacken har nu fått ett nytt tillskott bland säkerhetspåsar. Den här gången en lustens påse.
- Påsen innehåller lite information och fakta, två kondomer och glidmedel, säger Sandra Junttila.
- Den är inte enbart för tjejer och killar. Det är två händer på påsen. Det kan lika gärna vara två killar, understryker hon.
- Nu vill vi sprida kunskapen om att det inte är pinsamt att använda kondom, säger Zelda Totth.
Det ska vara både killens och tjejens ansvar att kondom verkligen används. Därför kommer en egenproducerad instruktion ut på Smedjebackskolls hemsida. Det är Zelda Totth som visar mod och gör det inför kameran.
- Det är ju förstås inte på riktigt utan på en dildo. Några kommentarer har man ju redan fått av kompisar, men lite måste man ju bjuda på sig själv, säger hon utan att tveka.

Oro för klamydia

Ursprungligen är det oron för klamydia som var starten på tjejernas engagemang. Åsa Draiby är involverad som folkhälsoplanerare.
- Det är olyckligt att det kommit ut uppgifter om, att typ alla ligger med alla. Det ger intryck av att den sexuella debuten flyttas ner i åldrarna. Så är det inte. Den har legat fast de senaste 40 åren, hävdar hon. För tjejer är 16 den vanligaste debutåldern och 17 för killar
- Däremot är det riktigt att unga har fler partners idag än man hade förr, säger Draiby.
Tjejerna samarbetar med Ungdomsmottagningen. Det här är också ett sätt att locka unga till UM. Här delas kondomer ut gratis.
- Ett par delar vi ut gratis, säger Anna Nysten. Tiopack får man köpa till självkostnadspris.
Det är också mindre pinsamt att köpa där än att göra det vid kassan i butiken tycker tjejerna.
För UM är vinsten att man får dit unga och samtidigt kanske ge svar på frågor om sex.
- Vi har alla smaker, säger Nyström om de smaksatta kådisarna. Det är nämligen betydligt vanligare med oralsex nu än för 20 år sedan. Alla som har sex har också oralsex är vår erfarenhet.
Klamydiaepidemin tycks dock lyckligtvis ha hejdats.
- Till skillnad från fjolåret tycks spridningen ha minskat igen, säger barnmorskan Karin Koskelainen.
CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons