Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu finns rykande färsk bok om byggnader i Smedjebacken

/
  • Från luciahelgen ska den nya boken säljas på biblioteket av Anna Falkengren och Pia Hillborn.

Annons

Byggnadsarv i Bergslagen heter en ny bok som kommit ut i Smedjebacken. Det är en direkt uppföljning till den sedan länge utsålda Bygden berättar.
- Den nya boken har den gamla som grund, men är en helt ny bok, säger författaren AnnMarie Gunnarsson numer pensionerad byggnandsantikvarie.

Syftet med den nya boken är också nytt. Medan den tidigare var en dokumenation och inventering har den nya blivit mer en bok för inspiration menar författaren Gunnarsson.
- Jag hoppas att den här boken ska tjäna som inspiration för de som äger gamla byggnader och vårdar dessa, säger hon. Vi vill vissa det fina arvet i byggnader vi har här i Smedjebacken. Det är ingen mening att bevara och skydda om vi inte förstår varför vi gör det. Vi måste känna ansvar för det byggda.

Ett arv att vårda

I förklaringen på baksidan finns syftet närmare förklarat. Bygden är präglad av dess människor sedan stenåldern. Marken, vattnet, byggnader bär spår av dem. Avtrycken ligger där mer eller mindre tydliga. “Boken vill glänta på dörren till det förflutna och låta dig titta in” skriver författaren.
Det finns ett arv att vårda, vilket redan titeln slår fast.
Men man undrar över vissa av byggnaderna. Åren sätter sina djupa spår i vårt arv. Ett spår som skulle kunna beskrivas som ett makligt förfall.
- Sverige har skrivit under Grenadakonventionen. Vi är förpliktigade att följa den och skydda vårt kulturarv i våra byggnader.

Började för två år sedan

Det är alltså inte bara något som är lokalt och gäller faluröda skogstorp.
Arbetet med den nya boken började för två år sedan. Den tidigare var fortfarande efterfrågad på biblioteket och kulturförvaltningen berättar kulturchefen Anna Falkengren. Från kommunens sida var det därför naturligt att starta arbetet med en ny.
- Det är ofta som inflyttare som köpt hus i trakten frågar efter bygdeböcker, säger Falkengren. En annan kategori som vill ha dessa böcker är utflyttade smedjebacksbor. De vill gärna ha något hemifrån,
Nu finns det en rykande färsk bok tryckt i 2 000 exemplar. Författaren Gunnarsson har haft smedjebacksfotografen Markku Miettinen med i arbetet.
- För mej har det här varit en spännande resa, säger Miettinen. Visst har jag åkt förbi de här byarna som Torrbo många gånger, men nu har jag fått följa med in på bakgårdarna.

CHRISTER NYMAN

Mer läsning

Annons