Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu sätts pjäsen upp för tolfte året i rad

Annons

En 1600-talspjäs i vacker miljö. Under helgen spelas "Kampen om Silvret" för tolfte året i rad.

Proberare Welam Qwensel och ryttmästare Jakob de la Gardie - alias Birger Carlsson och Stefan Dorg - är tveksamma inför den franske mineralexperten Fermin Mazaleth - alias Per Jansson. Mineralexperten ska göra det möjligt att utvinna mer silver ur den sinande malmen i Västra Silfbergs gruva, men proberaren och ryttmästaren tror inte att han har rent mjöl i påsen. Pigan Elin Persson - alias Marie-Louise Könberg - är däremot imponerad av hans handkyssar och fina manér.

Naturen som kuliss

Glädjen över att spela teater lyser hos sällskapet. Det är tolfte året i rad som pjäsen "Kampen om Silvret" sätts upp. Scenen är som vanligt på gårdstunet på Stollen.
- Vi har världens vackraste fond, säger Ulf Gradén och tittar mot Norsberget där trädtopparna möter himlen.
Skådespelarna står gömda här och var området. En dräng kan plötsligt titta fram bakom ladan och en luffare kan oväntat kliva ut ur skogen.
- Det rör sig lite överallt här. Folk ska inte veta vilka som kommer upp på scen härnäst, säger Birger Carlsson, manusförfattare och regissör.

Scenkläder

"Kampen om Silvret" utspelar sig på 1600-talet under Drottning Kristinas styre. Den kommer att spelas lördag och söndag. Arrangörer är Väster Silfbergs Vänner. Självklart kommer pjäsen att framföras i tidstypiska kläder.
- När man har scenkläderna så tänker man inte på att man är sig själv, då är man en annan person, säger Madeleine Könberg som är lillpigan Tilda Persson i pjäsen.

ANNA ENBOM

Mer läsning

Annons