Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyfödda i Smedjebacken blir allt fler och nya barnfamiljer ökar barnkullar

/

Annons

Smedjebacken håller på att växa till en riktig barnkommun. Inte bara födelsetalen ökar. Befolkningssiffrorna visar att barn - med föräldrar - flyttar in i kommunen.
Sedan 2002 har inte mindre än 79 barn flyttat in berättar Ami Filpu som håller ett öga på barnaskaran.

Barnafödandet i Smedjebacken har ökat kraftigt mot fjolåret. Till i mitten av maj i fjol hade 34 nya Smedjebacksbor öppnat sina ögon för en första titt på omvärlden. I år hade siffran passerats med råge. Mitten av maj i år var den siffran uppe i 41 födda barn. En ökning med 17 procent.
Men det är inte nog med att Smedjebacksborna ökar på barnaskaran. Efter sekelskiftet lockar också kommunen barnfamiljer utifrån. Ami Filpus befolkningsstatistik talar ett tydligt språk.
När Filpu tittar på årskullarna från 2002 och framåt och jämför med hur kullarna ser ut idag får man antalet barn som flyttat till kommunen.
- År 2002 föddes 82 barn i kommunen. Idag bor det 98 barn i kommunen som är födda det året. då har vi fått 16 barn inflyttade, säger Filpu.
År 2003 föddes 62 barn i kommunen, men idag är -03:orna 89 till antalet. det betyder att 27 barn födda 2003 flyttat in. Räknar man alla åren sedan 2002 till och med fjolåret blir det 79 inflyttade barn till Smedjebacken.
Var ökningen sker är svårare att se, men prognoserna på var barnen börjar i skolan visar att Röda Berga ökar och Vad skola, I Vad ligger dock hela Söderbärkes ökning då Vad har den enda förskoleklassen och barnen skjutsas dit från Söderbärke.
Det är ganska enkla sanningar bakom Smedjebackens attraktionskraft på barnfamiljer. DD träffar trebarnsmamman Lena Davidsson vid lekparken vid Vasatorget. Hennes två äldsta barn, Whilma och Johanna, klättrar runt i ställningarna medan yngsta barnet Matilda ligger i sin vagn och sover middag.
- Smedjebacken är lagom stort, säger Lena. Det känns tryggt i ett litet samhälle. Jag skulle inte ha något emot att bo i en mindre by som Hagge heller.
Fördelen med centrala Smedjebacken är dock, att här har man nära till Post, Apotek och vårdcentralen erkänner hon.
- Närheten till skolan är också viktig. Barnen kan själva gå till skola och fritis. Sedan är det bra att bo i ett litet samhälle när barnen blir så stora att de börjar vara ute, lägger Lena Davidsson till.
Sedan är det ju så fint i Smedjebacken konstaterar hon som pricken över i.

CHRISTER NYMAN


Vad skulle kunna bli ännu bättre i Smedjebacken? Kommentera och tyck till här nedanför.

Mer läsning

Annons